Блог – VisitSerbia.org

Круг Двојком

3 март, 2008. ат 12:27

Кружни трамвај Двојка полази са Пристаништа. Пење се вијугавом пругом поред Аустријске и Француске амбасаде, и стаје на месту где се Кнез Михаилова улица улива у Велики Калемегдан. Потом креће наниже, поред споменика Риге од Фере. За моменат се иза споменика, у улици Господара Јеврема зазелени кров минарета Бајракли џамије која потиче из 1690 године и задужбина султана Сулејмана Другог. Више пута је обнављана али је сачувала свој изворни изглаед.

У Београду је остало мало турских споменика. Један од њих је и Шејх-Мустафино турбе у Вишњићевој улици. Ту се некад налазила текија а Шејх-Мустафа је био дервиш у њој. У истој улици се налази Доситејев лицеј, најстарија кућа у Београду из турског времена. Зграда је подигнута у осамнестом веку и у њој се налазила Велика школа. Данас је то Музеј Вука и Доситеја. Одмах уз лицеј је смештена Божићева кућа из 1836. године. У њој се налази Музеј позоришне уметности.

Мало даље, на углу Добрачине и Господар Јевремове се налази чукур-чесма, споменик дечаку Сави кога су Турци 1862. године убили на том месту. Догадјаји који су уследили после тога су довели до дефинитивног одласка Турака из Србије. Двојка се спушта наниже, пролази поред ЗОО врта и скреће десно у Душанову улицу. Зграду у улици Цара Душана број 10 је најстарија зграда у Београду. Саградили су је Аустријанци 1727. године. На броју 11 је зграда Друштва Свети Сава подигнута 1924 године, а на броју 13 је Дом Светог Саве, са краја осамнестог века.

Нешто ниже је Дорћолска основна школа из 1893. године а потом црква Александра Невског. Саградјена је 1929 године у препознатљивом стилу моравске школе. У цркви се налазе споменици руском краљу Николају Другом, српском краљу Александру Карадјордјевићу и палим ратницима у Ослободилачким ратовима од 1876. до 1918. године.