ПРЕДСТАВЉЕНО ДРУШТВО „СВЕТИ САВА“, ЧИЈИ ЈЕ ПОДОДБОР ОСНОВАН И У РС

Друштво „Свети Сава“ основано је далеке, 1886. године, у Београду, и засигурно је најстарије ове врсте код Срба. За вријеме Првог свјетског рата имало је кратку паузу у раду, затим није радило од 1941. године, па све до 1994., када је обновљено и сада дјелује веома активно. Недавно је и у Бањој Луци основан Пододбор Друштва „Свети Сава“ за Републику Српску, а за предсједника је изабран књижевник Душко М. Петровић.

– За ову нашу средину заиста много значи оснивање овог пододбора, који ће на светосавској традицији његовати образовност, духовност и све оно што је у српском православном духу. То је, иначе, интенција овог заиста дуготрајног друштва, које сада има часопис

„Братство“ и врло широку лепезу активности, гдје се посебно истиче издавачка дјелатност. То је оно на чему почива ово друштво, које је у својим школама, од оснивања до Другог свјетског рата, до прекида дјеловања, одшколовало више од 20.000 младих са свих српских простора – рекао је Петровић на промоцији Друштва „Свети Сава“ и Пододбора за РС, а која је у Вијећници Културног центра Бански двор Бања Лука одржана у петак, 10. марта ове године.

Поред Петровића, о раду Друштва „Свети Сава“, часопису „Братство“ и антологији „Свети Сава у народним и умјетничким пјесмама“ говорила је проф. др Злата Бојовић, састављач антологије, затим проф. др Милош Немањић, проф. др Јасна Јанићијевић и Весна Б. Аћић, секретар Пододбора за РС.

– Часопис „Братство“ излази деценију и окупио је наше најзнаменитије ствараоце из различитих области, приврженике пута и дјела светог Саве. У том погледу сачињена је и поменута антологија, „Свети Сава у народним и умјетничким пјесмама“, која је побрала ријечи хвале на свим српским и православним просторима. О томе је ријеч и зато је ово тренутак када се упознајемо с том акцијом, али и свим другим активностима Друштва „Свети Сава“ – рекла је проф. др Злата Бојовић.

Било је то вече светосавске бесједе, засновано на српској и православној дугој традицији.

Р. Пр.