ТРИБИНА ДРУШТВА „СВЕТИ САВА“

Aкадемик Драгољуб Живојиновић
Aкадемик Драгољуб Живојиновић

Члан Главног одбора Друштва „Свети Сава“ и члан редакције часописа „Братство“ проф. др Драгољуб Живојиновић, дописни члан Српске академије наука и уметности, одржао је 15. октобра предавање са темом „Србија, велике силе и Солунски фронт“.

Ово предавање, у оквиру Трибине Друштва „Велике годишњице у Србији 2008“, академик Живојиновић је одржао поводом 90 година од пробоја Солунског фронта и недавног изласка из штампе његовог новог дела „Невољни ратници“ (Велике силе и Солунски фронт), у издању Завода за уџбенике, у којем су објављени нови документи из архива тадашњих великих сила, досад непознати нашој јавности.

Пред препуном салом у Коларчевој задужбини у Београду професор Живојиновић је указао на чињеницу да велике силе нису биле заинтересоване за отварање Солунског фронта и да су се на то одлучиле тек крајем Првог светског рата, после неуспеха које су имале на неким другим фронтовима. Невољно подржавајући Солунски фронт, велике силе су врло мало помогле српској војсци, која је својим херојством и великим жртвама одлучујуће допринела слому противничких снага.

За разлику од неких других земаља Балкана, Србија је била веран савезник, од почетка до краја рата, рекао је такође академик Живојиновић.