Члан Управног одбора Друштва „Свети Сава“ и његов дугогодишњи генерални секретар, професор др Јасна Јанићијевић умрла 29. јула 2013. године у Београду, после дуге и тешке болести.

Јасна Јанићијевић

Јасна је готово од првих дана његовог оснивања, а посебно од јуна 1996. године када је постала генерални секретар, па све до своје преране смрти, давала вредан допринос одржању и напретку Друштва у нимало лаком времену његове обнове и активности, примерене новом времену. Била је покретачки дух чланства и управе у тренуцима искушења којих није недостајало у скоро двадесетогодишњој историји обновљеног рада. Зато није претерано рећи да Друштво „Свети Сава“ дугује Јасни Јанићијевић не само своје одржање и опстанак него и стечени углед у својој најновијој историји.

Поводом обележавања 125-годишњице Друштва „Свети Сава“, новембра 2011. године, професорки др Јасни Јанићијевић је свечано, на академији у Народном позоришту, уручена Медаља Друштва „Свети Сава“ наше највеће признање појединцу за заслуге у корист Друштва и српског народа.

Јасна Јанићијевић је била угледни професор Филолошког факултета у Београду за предмете Културологија и Комуникологија, а била је једно време и помоћник министра културе у Влади Републике Србије. Аутор је више стручних дела, а била је у вредан сарадник у нашем часопису „Братство“.

Поред изузетне ерудиције и веома израженог смисла за организацију, Јасну су красиле многе лепе људске особине од којих су скромност, упорност, одмереност, поузданост и човекољубље – само неке које су је нарочито истицале.

Друштво „Свети Сава“ смрћу Јасне Јанићијевић губи једног од својих најистакнутијих чланова у својој новијој историји, али је истовремено срећно што је таквог члана имало у својим редовима.

Изражавамо саучешће супругу академику Драгану Живојиновићу, ћерки Невени, каи и целој Јасниној породици.

Опроштај од Јасне Јанићијевић биће на Новом гробљу у Београду у петак 2. августа у време које ће накнадно бити саопштено.