Nikolajevic_Svetomir
У Дому културе у Убу одржана је Трибина посвећена Светомиру Николајевићу, рођеном у Радуши код Уба, оснивачу Друштва „Свети Сава“ и једној од најугледнијих личности српске историје краја деветнаестог и почетка двадеетог века.

На трибини су говорили проф. др Слободан Марковић, историчар и један од најбољих познавалаца дела Светомира Николајевића и епохе и којој је он живео, Душан Зупан, председник Друштва „Свети Сава“, Миливоје Вељић, уметнички сарадник Факултета Музичке уметности и члан масонске ложе „Побратим“ чији је оснивач такође био С. Николајевић, као и Стеван Јовичић, ранији директор Архива Кинотеке и велики познавалац живота С. Николајевића и његове породице.

Говорници су осветлили различите аспекте живота и активности ове свестране личности, која је оставила дубоки траг у српској историји, култури и науци.

Више о Светомиру Николајевићу може се сазнати у Википедији, као и на овом сајту и у приложеном излагању Душана Зупана, саопштеном публици на Трибини у Убу 23. децембра 2014. године.