Трибина посвећена Српским новинама које су излазиле на Крфу током првог светског рата, а посебно њиховом подлиску „Крфском забавнику“ одржана је у уторак 30. маја у Заводу за

проучавање културног развитка у Београду.

Под насловом: „Да ли је 1917. године у Српским новинама стварана Крфска књижевност”  Предавачи су били:    др Миодраг Стојановић, редовни професор, Филолошки факултет Универзитета у Београду, др Малиша Станојевић, песник и књижевни историчар, Филолошки факултет Универзитета у Београду и   Ђорђе Ј. Јанић, песник, критичар, теолог и књижевни историчар, аутор Библиографије „Крфског забавника”.

Током Првог светског рата, скоро три године српска држава је у егзилу на Крфу. Седиште Владе је било у хотелу „Бела Венеција”, а Народне скупштине у згради Народног позоришта.

Важан чин охрабрења земљи и народу у то време био је подухват Државне штампарије која је на Крфу издавала „Српске новине”, а од 1917. године и подлистак насловљен „Крфски забавник” у коме су сарађивали Тодор Манојловић, Милутин Бојић, Јован Дучић и други значајни српски писци, публицисти и културни посленици. 

Учесници трибине су занимљиво и надахнуто говорили о овој мање познатој димензији српске борбе за опстанак и слободу, са социолошко-културолошког становишта разумевања историјског тренутка, који ће имати далекосежне последице на културу Србије.

Указано је на посебан значај који у култури сећања заузимају, поред херојских борби, још и окупација Србије, изгнанство краља, владе, војске, дела народа, као и изгнана књижевност.

Водитељ Трибине био је њен уредник др Малиша Станојевић.