Ових дана Друштво „Свети Сава“ из Београда изнова је покренуло иницијативу да се земни остаци Николе Тесле сахране поред Храма Светог Саве на Врачару.

Ово је само наставак раније идеје, која је била у оптицају приликом обележавања 150-годишњице Теслиног рођења, 2006. године. Тада је Удружење Срба из Хрватске, заједно са другим удружењима и за-вичајним клубовима избеглих и прогнаних Срба из Хрватске, преко Горњокарловачког владике Герасима упутило молбу Светом архијерејском синоду да се земни остаци Николе Тесле пренесу и достоjанствено сахране по православном обреду, како и доликује сину свештеника.

Свети архијерејски синод је 23. јануара 2006. у Саборној цркви одржао парастос. Тада је донео и закључак да се пепео земних остатака Николе Тесле сахрани у крипти Храма Светог Саве на Врачару. У молби која је тада упућена Светом архијерејском синоду наведено је да у овом чину има и симболике, да се на месту где су безбожни Агарјани 1594. године запалили мошти и разбацали пепео Светог Саве положе земни остаци Николе Тесле, који је најпре био Србин православац, а затим грађанин света.

Теслини земљаци и даље стоје на становишту да би било најпримереније да урна са пепелом буде достојанствено положена у земљу поред Храма Светог Саве, како би и Тесла коначно добио свој гроб. Када је покренута ова иницијатива, речено је да није примерено уз годишњицу ро­ђења говорити о сахрани, зато предлажемо да се овај чин најкасније обави 2013. године, када ће бити обележена 1700-годишњица хришћанства и 70-годишњица Теслине смрти.

Милојко Будимир, генерални секретар Удружења
Политика, 19. децембар 2011, Међу нама, стр. 12.