28.02.2014., 13:22

БEOГРAД – Посмртни остаци научника Николе Tесле биће премештени из музеjа посвећеног том великану у Београду у порту Храма Светог Саве, где ће му бити подигнут и споменик, предвиђено jе Споразумом коjи jе данас потписан у Патриjаршиjи СПЦ.

Споразум су потписали партиjарх српски Иринеj, министарка енергетике Зорана Mиjхаjловић испред Владе Србиjе и председник Привременог органа Београда Синиша Mали.
Партиjарх jе, након потписивања споразума, рекао да нема ништа природниjе од тога да земни остаци великог мислиоца почиваjу на, како каже, наjсветиjем месту српског народа – Храму посвећеном Светом Сави, где jе и споменик Kарађорђу.

patrijarsija-urna_pok„Ништа природниjе ни логичниjе, него да на том наjлепшем месту града и поред велике светиње почиваjу три велика имена српске историjе, културе и науке“, рекао jе партиjарх српски Иринеj, захваливши влади и представницима Града на подршци тоj инициjативи СПЦ.

Oн jе додао да се нада да ће то бити нови разлог да jош више људи посети Храм, али и „гроб наjвећег ума науке“.
„Хвала свима коjи ће допринети да се подигне споменик какав Tесла заслужуjе и да у подножjу споменика буду и његови земни остаци, у непосредноj близини Храма Светог Саве“, рекао jе патриjарх.

Према речима Синише Mалог, биће формирана радна група у коjоj ће бити по три представника министарства, Града Београда и СПЦ, а коjа ће радити на томе да се земни остаци Николе Tесле у што краћем року пренесу у порту Храма Светог Саве.

Mали jе рекао да ће град обезбедити све услове да се под одговараjућим прописима урна пренесе из музеjа, као и да ће обезбедити све дозволе.
И министарство енергетике ће, према речима ресорне министарке, свим активностима помоћи да се проjекат што пре реализуjе.

„Kао влада и министарство желимо да будемо препознати по свим младим научницима коjи ће у земљи остати и свима онима коjи ће у земљу доћи“, рекла jе Mихаjловић.
Урна Николе Tесле налази се у згради музеjа у Београду коjи носи његово име од 1957. године.

Друштво Св. Сава поздравља постављање Tеслиног споменика

Друштво „Свети Сава“ поздравило jе споразум између СПЦ, Владе Србиjе и Привременог органа Београда коjим се обезбеђуjу услови за израду и постављање споменика Николе Tесле у порти Храма Светог Саве и премештање земних остатака тог научника.

„Земни остаци Николе Tесле биће, наjзад, достоjно сахрањени, после више од 72 године од његове смрти и више од 56 година, откако jе његов пепео пренет из Aмерике у Србиjу“, наводи се у саопштењу и додаjе да jе то одлука од цивилизациjског и националног значаjа, коjа сведочи о способности српског народа да исправи неправде и странпутице историjе.
Постављање земних остатака Николе Tесле под окриље Храма Светог Саве представља „универзалну симболику спаjања духовног са егзактним, небеског са земаљским“, сматраjу у том друштву.

„За српски народ, узнемирен довођењем у питање неких од његових вековних вредности и симбола, оваj одужени дуг Tесли, али и Светом Сави, треба да буде повод за ново jединство и саборно окупљање, толико потребно његовом националном бићу“, наводи се у саопштењу.

Друштво „Свети Сава“ предложило jе и да се Mузеj Николе Tесле, у коjем jе богато наслеђе научника пресели у Центар за промоциjу науке, државну институциjу надлежну за промоциjу и популаризациjу науке.

Посмртни остаци научника Николе Tесле биће премештени из музеjа посвећеног том великану у Београду у порту Храма Светог Саве, где ће му бити подигнут и споменик, предвиђено jе Споразумом коjи jе данас потписан у Патриjаршиjи СПЦ.

фото Танјуг, Р. Прелић

www.tanjug.rs
www.spc.rs