БЕОГРАД – Медаље Друштва „Свети Сава“ додељене су данас на свечаности у Народној библиотеци Србије, а припале су патријарху српском Иринеју, академику Драгољубу Живојиновићу и Народној библиотеци Србије.

Додела медаља је организована уз пригодан културно-уметнички програм, а у свечаном чину сечења славског колача учествовао је протојереј ставрофор Драгомир Убипариповић.

Председник Друштва Душан Зупан уручио је награде Живојиновићу и в.д. управници Народне библиотеке Србије Светлани Јанчић, док патријарх није био у могућности да присуствује додели медаља.

Зупан је казао да је патријарху медаља додељена у знак захвалности и признања за континуирану подршку Српске православне цркве коју је Друштво уживало кроз целу своју историју, а последњих година и за личну подршку и наклоност Његове светости према раду и активностима Друштва.

„Једна од активности у којој СПЦ и Друштво Свети Сава“ заједнички наступају јесте и апел српском народу, његовим установама и истакнутим појединцима, да сви заједно допринесемо цивилизованој, хришћанској сахрани посмртних остатака нашег највећег научника – Николе Тесле“, рекао је он.

Зупан је образложио да Живојиновић несебично доприноси опстанку и напретку обновљеног Друштва последњих 20 година, а својим делима, од којих су неки радови објављени у часопису „Братство“, сврстао се у ред истакнутих послератних српских историчара, који су померили границе и унапредили достигнућа наше историјске науке.

„Народна библиотека Србије у више прилика је остварила добру сарадњу са Друштвом које види у њој важног партнера за даљи заједнички рад у српској култури“, истакао је Зупан и додао да најновија сарадња треба да буде дигитализација гласила Друштва, годишњака „Братство“, чији први су бројеви објављени у 19. веку.

Одлуку о додели медаља донели су Управни и Извршни одбор на заједничкој седници у Београду, поводом двадесете годишњице обнове Друштва, које ове године слави и 128. годишњицу од оснивања.

Медаља, као највише признање Друштва „Свети Сава“, додељује се за велике заслуге за рад и активност Друштва, а на добробит српског народа. (Танјуг)