Пододбор Друштвa „Свети Сава“ у Републици Српској у петак 27. јануара 2012. године по трећи пут је, у сарадњи са Дјечијим позориштем Републике Српске, организовао свечаност и додјељивање награда на Светосавском ликовном конкурсу за ученике основних школа Србије, Српске, Црне Горе и дијаспоре.

 

Sveti Sava u Banjaluci 2012
Савиндан у Дјечјем позоришту у Бањалуци

 

Упаљена славска свећа, одржан православни обред и пресјечен славски колач. Затим су учесници свечаности, гости, дјеца, чланови Друштва, добитници награда, њихови професори и родитељи, отпевали Светосавску химну.
По старом обичају…

Присутне је поздравила Весна Б. Аћић, предсједница Пододбора Друштва „Свети Сава“ за Републику Српску, а затим је домаћин славе, познати бањалучки књижевник Ранко Прерадовић је говорио, о Светом Сави, о Друштву, о првој светосавској бесједи у Босни и Херцеговини коју је о Савиндану у Бањалучкој богословској школи 1866. године изговорио тада млади свештеник, професор и управитељ, Васо Пелагић

 

Knjizevnik Ranko Preradovic 2
Поздрав књижевника Ранка Прерадовића

 

Прерадовић, који је и оснивач и предсједник Књижевне заједнице „Васо Пелагић“ у Бањалуци је позвао дјецу умјетнике да и даље учествују на Светосавском конкурсу Друштва и изразио наду да ће Пододбор Друштва у Бањалуци добити и своје просторије.

 

Berina Suscevic
Берина Шушчевић: резултати конкурса

 

Академски сликар и магистар сликарства Берина Шушчевић, председница жиријa конкурса, саопштила је имена побједника и надахнуто је говорила о сваком награђеном раду.

Затим су уручене награде: повеље, књиге и слаткиши.

 

Nagrada dobitniku
Стевка Козић Прерадовић предаје награду добитнику – у позадини Весна Аћић, председница Пододбора Друштва „Свети Сава“ у Бањалуци

 

Књижевница Стевка Козић Прерадовић је честитала добитницима награда, рекавши да су сви учесници конкурса побједници. Испричала је анегдоту из свог дјетињства када је научила пјесмицу о Св.Сави „Св.Саво сишао са неба, донио сепет сувих смокава…“, знала је ко је Св.Сава, шта је небо, шта је сепет, али није знала шта су смокве. Говорила је и пјесму коју је посветила творници снова – Дјечијем позоришту у Бањалуци.

Поред Стевке Козић Прерадовић, награде је уручио победницима и Предраг Бјелошевић, директор Дјечјег позоришта, традиционалног домаћина ове светосавске свечаности.

 

Ivana Idzan
Ивана Иџан поздравља присутне

 

Ивана Иџан, представница Министарства просвјете и културе Републике Српске пренијела је поздраве министра Антона Касиповића, честитала побједницима и позвала награђену дјецу да дођу до ње да заједно отворе изложбу, онда су сви заједно рекли: „Изложба је отворена“.

Присутни су разгледали награђене и све изложене радове. Награђени ученици су се сликали са повељама крај својих радова, сами, али и са својим наставницима.

 

Druzenje
Светосавско дружење

 

Свечаност је настављена коктелом и дружењем уз сокове, мезе, пите и колаче у топлој и пријатељској атмосфери и дјечијем жагору.