СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА 2011.

Друштво „Свети Сава“ је и овог пута успешно, у духу своје вековне традиције, прославило Савиндан, окупљањем ученика из Србије и Српске на приредби која је ове године одржана у Установи културе „Вук Караџић“ у Београду, у суботу 22. јануара (по традицији, приредба се увек одржава раније, да би се ученицима и њиховим професорима омогућило да на сам Савиндан буду у својим школама). У модерном амбијенту обновљеног Театра „Култ“, окупило се више од две стотине ученика, њихових наставника, чланова Друштва „Свети Сава“ и њихових пријатеља.

После службе и освећења славског колача, хор Основне школе „Петар Кочић“ са Новог Београда је и ове године отпевао неколико светосавских песама, а онда су уследили поздравна реч домаћина славе г. Душка М. Петровића, председника Извршног одбора Друштва, читање одлуке жирија о резултатима Светосавског књижевног конкурса (проф. Јелена Ђорђевић), додела награда победницима и читање најбољих радова. Песму Бранка В. Радичевића о Светом Сави говорила је глумица Александра Рукавина, која је водила и конферансу на приредби.

Велику награду Светосавског књижевног конкурса ове године је добио ученик Никола Боровчанин, из ОШ „Васа Чарапић“ из Белог Потока код Београда. Њему је посебне дарове уручио помоћник министра вера у Влади Републике Србије др Драган Новаковић. По општем уверењу и жирија а и публике, у питању је изузетно квалитретан рад, који се среће можда једном у више година.

На крају приредбе изведен је део из комада „Наша ствар“ књижевника Андреја Јелића Мариокова, у извођењу глумца Небојше Дугалића и вокалне групе „Наша ствар“, а у режији Славенка Салетовића.

Целу приредбу је ове године веома успешно осмислио члан Извршног одбора Друштва г. Перо Ђурђевић, који је задужен за сценску делатност.

Сваком добитнику награда ове године, као и њиховим професорима-менторима, уручене су ове године вредне књиге које су поклонили, учествујући у нашем слављу и подржавајући наше прегнуће, познати српски издавачи, на чему им посебно захваљујемо:

– Друштво за српски језик и књижевност

– Завод за уџбенике

– Службени гласник РС

– Народна библиотека Србије

– Библиотека града Београда

– Вукова задужбина

– Чигоја

– Драслар партнер

– Букленд

– Стубови културе

– Српска књижевна задруга

– Албатрос плус

– Сигнатуре