25. јануар 2020. године

У складу са вишедеценијском традицијом, Друштво „Свети Сава“ је, и ове године, прославило своју славу. Поштујући обавезу и жеље ученика и њихових наставника да ученичку славу прославе 27. јануара у својим школама, Друштво је организовало сечење колача и додељивање награда ученицима и њиховим наставницима 25. јануара 2020. године. Свечаност је приређена у Народној библиотеци Србије која већ више година указује своје гостопримство Друштву и његовим гостима.

Свечаност је почела Службом Светом Сави коју је отпевало Певачко друштво „Мокрањац“ при храму Светог Саве. Дириговала је Катарина Станковић. Потом је обављен обред сечења колача. Домаћин славе био је истакнути етнолог и фолклориста, проф. др Љубинко Раденковић, дописни члан САНУ.

Указујући на значај Светог Саве у историји и култури српског народа, овогодишњу беседу изговорио је проф. др Томислав Јовановић, историчар књижевности и професор средњовековне књижевности на Филолошком факултету у Београду.

Председник Друштва др Љубодраг П. Ристић је укратко представио рад Друштва током претходне, 2019. године. Потом је, уз кратка образложења о одлукама управе Друштва, доделио медаљу Друштва књижевнику Душку Петровићу и плакете проф. др Зони Мркаљ и проф. Зорици Ивковић Савић. Награђени су захвалили кратким, надахнутим обраћањима присутнима.

Једна од најважнијих активности Друштва „Свети Сава“ свакако је објављивање Светосавског књижевног конкурса за ученике основних и средњих школа Републике Србије, Републике Српске и расејања. Међу бројним, веома квалитетним радовима којима су ученици ове године одговарали на задате теме, жири Друштва (проф. др Зона Мркаљ, проф. Јагода Жунић и проф. Јасмина Станковић) је изабрао најбоље. Будући да су имена свих награђених ученика и њихових професора већ објављена на сајту Друштва, овом приликом, само понављамо имена најуспешнијих. Две прве награде за основну школу додељене су Вањи Миливојевићу ученику осмог разреда Ваљевске гимназије и Доротеји Тошић, ученици седмог разреда ОШ „Иса Бајић“ из Куле. Добитнице прве награде за средње школе су Јована Костадиновић, ученица Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ и Кристина Милановић из Медицинске школе из Ужица. Велику прву награду освојила је Јована Бабић ученица четвртог разреда Техничке школе „Иван Сарић“ из Суботице.

Певачко друштво „Мокрањац“ је, на крају, заокружило свечаност, пригодним песмама. Цео програм свечаности водио је студент књижевности са Филолошког факултета у Београду Филип Љубојевић.

У Галерији на сајту можете погледати фотографије са свечаности.