У априлу Друштво обележава 110 година рада.

Најстарије српско хуманитарно удружење под називом „Друштво Свети Сава“ у духу своје традиције почело је израду пројекта стипендирања сиромашних ученика и студената у земљи и иностранству. Осим помоћи најбољим ученицима, што је и основно начело постојања овог Друштва, току су и припреме за обележавање 110 година рада и постојања. Једанаест деценија прославиће у априлу и то у новим просторијама, на четвртом спрату Дома омладине, у којима је Друштво смештено након обнављања, пре две године.

Након Другог светског рата имање и здања Друштва укључујући и зграду у Душановој која га је „издржавала“ национализовани су а касније су постала власништво Општине Стари град. Имовинскоправни односи око зграде поменутог Друштва још нису решени. Забрањена је једино продаја станова који су некад издавани у корист Друштва. Овакву одлуку недавно је донело Министарство културе.

Пре десетак дана ова запуштена кућа коју красе балкони са рустичним стубовима и кула са уклесаним натписом Друштва, нашла се и на листи приоритетних за рестаурацију.

АПЕЛ САНУ

У статуту Друштва Свети Сава пише „Ако би Друшгво ма којим поводом престалo са радом, сва његова имовина преноси се на Краљевску српску академију наука. Ако се Друштво пак не обнови за пет година његова имовина постаје имовина Академије“.

С обзиром на то да је САНУ наследник Краљевске српске академије, то практично значи да је ова високообразовна институција и власник задужбинског здања у Душановој улици у коме је ово Друштво и постојало. Чланови Друштва, којих тренутно има четири стотине, очекују да ће САНУ помоћи опстанак.