Пре више од једног века, група београдских интелектуалаца покренула је друштво „Свети Сава које је до окупације 1941. године стипендирало 20000 ученика и студената из свих крајева у којима су живели Срби.
Године иза нас обележене су делатношћу многобројних политичких странака, удружења, организација које су спонтано осниване и још брже се гасиле. Насупрот њима, обнављана су друштва која имају дугогодишњу традицију и углед, а чији чланови су покушавали да принципе из давно прошлих времена прилагоде новим друштвеним околиостима.

Пре више од једног века, 1886. године, група београдских интелектуалаца покренула је друштво „Свети Сава“ и посветила се хуманитарном и културнообразовном раду у духу имена српског просветитеља. Помагало је талентоване ђаке из свих крајева у којима су живели Срби, а пре свега децу из Босне и Херцеговине, Хрватске и са Косова, који су тада били под влашћу великих светских империја. ширећи културне тековине међу Србима у дијаспори, ово друштво је сликало положај нашег народа кроз објављивање путописне и документарне прозе, биографија истакнутих личности које живе далеко од матице, текстова о културним знаменитостима. Захваљујући Светомиру Николајевићу, једној од најмаркантнијих личности у Србији тог времена, покренут је и часопис „Браство“, који је са прекидима излазио 54 године. У њему су сарађивали и Стојан Новаковић, Јован Јовановић Змај, Радоје Домановић, Бранислав Нушић, Владислав Печеновић и многи други.

Почетак окупације 1941. године означио је престанак постојања друштва које је током више од пет деценија стипендирало 20.000 ученика и студената, захваљујући многрбројним донаторима, угледним личностима овдашњег културног живота. Као настављачи ове традиције пре две године су се окупили београдски научници, професори Универзитета, новинари, дипломате… и одлучили да „Свети Сава“ поново заживи.

Желимо да будемо хуманитарно културно друштво које ће радити на развоју, учвршћивању и очувању културног идентитета српског народа међу исељеницима и Србима који живе на територији бивше Босне и Херцеговине и Хрватске. Планирамо да путем донаторства обезбедимо средства за стипендирање младих који студирају у иностранству, а који би се у земљи усавршавали у области књжевности, уметности, етнологије, историје. Помагали бисмо и будуће инжењере, менаџере , професоре из Републике Српске и талентоване а сиромашне ученике београдских средњих школа – каже проф. Јован Печеновић, председник друштва.

На јесен би требало да се отворе књижаре широм Србије у којима ће чланови друштва по знатно нижим ценама моћи да купе уџбенике , школски прибор и стручну литературу. Чланска карта је, по Печеновићевим речима, доступна свима, јер реч је о ванстраначкој и неполитичкој организацији. У плану су и циклуси предавања о српској историји и савременом друштву, о нашим научницима светског гласа који су живели у иностранству, као и издавање годишњака који ће се под именом „Братство“ појавити почетком идуће године.