Завршена је рестаурација фасада зграде Друштва „Свети Сава” и зграде у Призренској 7, а чекамо радове „Руднапа”, Белог двора и Београдске задруге у Карађорђевој

Прошле седмице завршена је рестаурација фасада зграде Друштва „Свети Сава” у улици Цара Душана и зграде у Призренској 7, које су под заштитом државе. Ускоро ће почети обнова фасаде зграде „Руднапа” у Кнез Михаиловој, Белог двора и дуго очекивана обнова зграде Београдске задруге у Карађорђевој.

НАСЛЕЂЕ – Последњих година обновљене су фасаде зграда у самом градском језгру, у Кнез Михаиловој, Змај Јовиној улици и на Косанчићевом венцу.

– У последњих шест година се много радило на томе да зграде од културног и историјског значаја које се налазе у самом центру града заблистају. Планирано је да средства из националног инвенстиционог програма буду уложена у реконструкцију зграде Старог двора, „Руднапа“ у Кнез Михаиловој, али и зграде Београдске задруге у Карађорђевој улици – каже Лидија Котур из Завода за заштиту споменика.

Грађанима и посетиоцима престонице ће, сада запуштена, али по многима најлепша зграда у Београду, најзад бити откривена у правом светлу.

– Зграда Београдске задруге је свакако једна од најлепших у нашем граду. Подигнута је 1905-07. године по пројекту архитеката Стевановића и Несторовића. Обликована је у академском маниру XX века као монументална угаона палата, а посебно се истиче богатом пластичном декорацијом на фасадама. Та зграда спада у ред антологијских примерака савремене српске архитектуре и једно је од највреднијих дела познатих архитеката – каже Котур.

На обнављање и праву намену најстарије зграде још се чека.
– Кућа у улици Цара Душана бр. 10 је подигнута између 1724. и 1727. године. То је једини стамбени објекат из прве половине XVIII века који је сачуван у урбаном ткиву Београда, изван комплекса Тврђаве, и најстарија је зграда која је наџивела све промене у архитектонском наслеђу. На тој кући се стално ради, али постоји проблем власништва који онемогућава да се најстаријем архитектонском објекту одреди права намена – каже Котур.

Поправимо заједно
КОРИСНО – Секретеријат за комуналне и стамбене послове организује акцију „Поправимо заједно“ којом обезбеђује 70 одсто средстава за обнављане фасаде, кровова и лифтова стамбених зграда. „Процедура за добијање сагласности за реконструкцију фасада је једноставна и брза. Након јављања представника скупштине станара, екипа стручњака већ следећег дана излази на терен и та услуга се не наплаћује“, рекла је Лидија Котур.

В. Латас
„24 сата“, Београд, 13. фебруар 2007. стр. 3