Око нас
субота, 05 новембар 2011 20:48

БЕОГРАД – Српска православна црква (СПЦ) одликовала је данас Друштво „Свети Сава“ у Београду Орденом Светога Саве другога реда, поводом 125 година постојања и рада овог најстаријег активног српског грађанског удружења.

Орден је председнику Друштва Душану Зупану уручио викарни епископ ремезијански Андреј Ћилерџић, изасланик српског патријарха Иринеја на свечаној академији у Народном позоришту у Београду.
Владика Андреј је истакао да је Свети архијерејски синод СПЦ, на предлог патријарха Иринеја, одликовао Друштво „Свети Сава“ „за делатну љубав према Светој Мајци Цркви“ и доприносом у неговању светосавља и очувању традиције и културе српског народа.

Свечаност у Народном позоришту је била прилика да и само Друштво ода признање појединцима и установама који су у протеклим годинама допринели његовом опстанку и напретку.
Медаље Друштва додељене су ранијем министру вера проф. др Богољубу Шијаковићу и дугогодишњем генералном секретару Друштва „Свети Сава“ проф. др Јасни Јанићијевић.

Плакете Друштва додељене су Заводу за уџбенике у Београду, Филолошком факултету у Београду, помоћнику министра вера и дијаспоре др Драгану Новаковићу и директору Установе Републике Српске за сарадњу са Србијом Млађену Цицовићу.
Беседу на свечаности одржао је књижевник Матија Бећковић, после чега је изведен уметнички програм.

(Танјуг)