По већ устаљеном обичају који прераста у традицију, Друштво „Свети Сава“ је обележило Савиндан, поново на Врачару, у Народној библиотеци Србије. Слава је прослављена 21. јануара, у суботу, да би се професорима и ученицима омогућило да у својим школама прославе школску славу на сам Савиндан, 27. јануара.

Свечаност у Амфитеатру Народне Библиотеке Србије
Свечаност у Амфитеатру Народне Библиотеке Србије

Службу Божју је на почетку служио члан Друштва, некадашњи декан Православног богословског факултета у Београду и наш познати теолог, филозоф и лингвиста Димитрије Калезић, а Светосавску химну је отпевао Хор слависта који чине студенти Филолошког факултета.

Протојереј ставрофор Димитрије Калезић
Протојереј ставрофор Димитрије Калезић

Присутне је затим поздравио домаћин славе, председник Извршног одбора Друштва, др Љубодраг Ристић и том приликом одржао запажену беседу посвећену Светом Сави.

Беседа домаћина славе др Љубодрага Ристића
Беседа домаћина славе др Љубодрага Ристића

После сплета изворних етно песама Хора слависта, реч је узео председник Друштва Душан Зупан, који је уручио висока признања, плакете Друштва „Свети Сава“ – представницима Педагошког музеја, Кола српских сестара и ЈП „Службени гласник“. Ове установе су не само у протеклој години, него и у ранијем периоду знатно подржале активности Друштва у његовим просветним, културним и хуманитарним активностима.

У наставку програма који је водила чланица Друштва Тања Ракић, асистент на Филолошком факултету у Београду, запажену музичку тачку је на флаути извела млада уметница Далиборка Маленић, а затим је председница жирија проф. др Зона Мркаљ прочитала имена добитника овогодишњих награда на Светосавском књижевном конкурсу, као и образложење жирија.

Проф. др Зона Мркаљ чита листу добитника Светосавског књижевног конкурса
Проф. др Зона Мркаљ чита листу добитника Светосавског књижевног конкурса

Добитници и њихови ментори су и ове године добили богате и разноврсне награде у књигама, а добитница Велике награде Милица М. Јанковић из Земунске гимназије је добила комплет од 10 књига „Достојевски у рукама Бога живога“, дар Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Републике Србије, покровитеља овогодишње свечаности.

Милица М. Јанковић и добитници Прве награде за средње школе Душан Мирчић из Зајечара и Ивана Лажетић из Гацка, Република Српска, прочитали су своје награђене радове које су присутни поздравили аплаузом.

После програма, присутни су наставили дружење на пригодном коктелу у Народној библиотеци Србије.