Himna Svetom Savi 2015
Химна Светом Сави

Са пуно симболике и у свечаној атмосфери Друштво „Свети Сава“ је у суботу 24. јануара 2015. прославило своју славу у Народној библиотеци Србије, на Врачару. Тиме је настављена традиција да се слава Друштва обележава нешто раније, како би се ђацима омогућило да на сам Савиндан 27. јануара буду у својим школама са својим вршњацима и наставницима.

Службу је као и сваке године предводило свештенство Храма Светог Саве, на челу са старешином Храма протојерејем-ставрофором Радивојем Панићем, који је и члан Савета Друштва „Свети Сава“, а њему се придружио још један члан нашег Савета, професор Богословског факултета протојереј-ставрофор Димитрије Калезић.

Beseda domacina slave - Bozidar Zejak 2015
Беседа домаћина славе

После Химне, беседио је надахнуто домаћин славе, књижевник и директор Педагошког музеја у Београду г. Божидар Зејак, а затим је председник Друштва г. Душан Зупан уручио признања за ову годину Управи за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде и Друштву за српски језик и књижевност Србије.

Medalja za Upravu za vere2015
Др Томислав Бранковић, помоћник директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде
Plaketa za Drutvo za srpski jezik2015
Председник Друштва за српски језик и књижевност Србије проф. др Александар Милановић и председник Друштва „Свети Сава“ г. Душан Зупан

Медаљу Друштва примио је др Томислав Бранковић, помоћник директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, а плакету – Александар Милановић, председник Друштва за српски језик. Они су се бираним речима захвалили на признањима, најављујући даљу и плоднију сарадњу и подршку Друштву „Свети Сава“.

Затим је председница жирија за доделу награда на Светосавском књижевном конкурсу професорка Филолошког факултета у Београду, др Зона Мркаљ прочитала имена награђених ученика основних и средњих школа, којима су истовремено и уручене награде у књигама, заједно са пригодним дипломама.

Добитница Велике награде – Анастасија Коцић, као и награђени првим наградама Лука Максимовић, Невена Јеремић и Милица Цар прочитали су своје радове окупљеној публици.

Симболичне награде у књигама добили су и професори – ментори награђених ученика, а професорка Вукосава Живковић из Земунске гимназије примила је и признање за своју школу каоја је на конкурс ове године послала укупно 22 рада својих ученика.

Награђени учесници су такође добили најновију књигу посвећену Стеви Чутурилу (1846 – 1939) педагогу, учитељу, просветитељу, преводиоцу, једном од оснивача Друштва „Свети Сава“ и аутору познатог „Буквара за основне школе“. Ово издање је поклон Милеве Чутурило, потомка ове знамените личности српске просвете.

Velika nagrada - Anastasija Koci2015
Анастасија Коцић – Велика награда

Уметничку боју целом овом скупу дао је хор Ars vocalis који је, под диригентском палицом Катарине Станковић, извео више песама и допринео свечаној атмосфери.

После програма, учесници славе наставили су дружење уз скромни коктел у просторијама Народне библиотеке Србије.

Поводом доделе признања Управи за вере, Влада Републике Србије издала је посебно саопштење.

(више фотографија у Галерији)