Друштво „Свети Сава“ је свечано и радосно, у амфитеатру Народне библиотеке Србије који је био пун чланова, пријатеља и гостију, прославило своју славу која се овог пута подударила и са двадесетом годишњицом обнове Друштва.

Slavski obred 2

Како што обичај налаже, свечаност је отпочела Светосавском химном у извођењу Хора слависта Филолошког факултета у Београду, а настављена славским обредом који су служили старешина Храма Светог Саве протојереј-ставрофор Радивој Панић, протојереј ставрофор Драгомир Убипариповић и свештенство Храма.

Pocetak svecanosti 1

Пошто је домаћин славе, академик Никола Б. Поповић одржао надахнуту беседу, а после још једне музичке тачке хора, додељене су медаље Друштва „Свети Сава“. Највиша признања академику Драгољубу Живојиновићу и Народној библиотеци Србије уручио је председник Друштва Душан Зупан.

Oн је, тим поводом рекао: Велико ми је задовољство у част да данас уручим Медаље Друштва „Свети Сава“, поводом Савиндана и поводом двадесетогодишњице обнове Друштва. Оне су истовремено израз нашег искреног поштовања и признања за заслуге које су добитници имали не само за наше Друштво већ првенствено за цели српски народ, у овим нимало лаким временима његове историје.
Патријарху Иринеју медаља је додељена у знак захвалности и признања за непрекидну подршку Српске православне цркве коју је Друштво уживало кроз целу своју историју, а последњих година и за пастирску улогу и личну подршку и наклоност Његове светости према раду и активностима Друштва. Једна од активности у којој СПЦ и Друштво „Свети Сава“ заједнички наступају јесте и апел српском народу, његовим установама и истакнутим појединцима, да сви заједно допринесемо цивилизованој, хришћанској сахрани посмртних остатака нашег највећег научника – Николе Тесле. Са пажњом и пуни вере слушамо поруке нашег патријарха у вези са Косовом и Метохијом, у вези нашег народа у окружењу и у расејању, као и његове позиве на јединство „велике светосавске породице“.

Medalja za akademika Dragoljuba Zivojinovica

Редовни члан САНУ професор Драгољуб Живојиновић је дугогодишњи члан Друштва „Свети Сава“ и председник његовог Савета. Самопрегорно је допринео и доприноси опстанку и напретку обновљеног Друштва у последњих двадесет година, а својим делима, од којих су неки радови објављени и у нашем часопису „Братство“, сврстао се у ред истакнутих послератних српских историчара, који су померили границе и унапредили достигнућа наше историјске науке. Ове године предстоји нам тешка битка против оних који би да српски народ окриве за тероризам и свале на њега одговорност за избијање Првог светског рата. Срећни смо што ту битку предводи такав ауторитет какав је наш члан, академик Живојиновић.

Medalja za Narodnu biblioteku Srbije

Народна библиотека Србије је угледно и свето место на Светосавском платоу, симболичном и светом центру Врачара, Београда и Србије. Управо овде је Друштво, водећи рачуна о тој симболици и о наслеђу, обновљено 1994. године на скупу стотинак српских интелектуалаца. Ова висока установа српске културе је и последњих година показала да се вредни резултати од националног интереса могу бележити упркос економској и друштвеној кризи, а захваљујући високој стручности, доброј организацији и самопрегору људи који у њој раде. Народна библиотека је у више прилика остварила добру сарадњу са Друштвом, које са захвалношћу прима њену досадашњу подршку и види у њој важног партнера за даљи заједнички рад у српској култури. Најновија сарадња, чије остварење са радошћу очекујемо, треба да буде дигитализација гласила Друштва, годишњака „Браство“ чији први бројеви су објављени још у 19. веку.

Трећи добитник медаље, српски патријарх Иринеј, био је спречен да присуствује свечаности, па је договорено да се њему признање уручи на посебном скупу у Патријашији СПЦ у току фебруара ове године. У име Народне библиотеке, признање је примила управница госпођа Светлана Јанчић, која се захвалила у име награђених, истичући досадашњу сарадњу и широке могућности даље сарадње Народне библиотеке и Друштва „Свети Сава“.

Srpsko kolo - Koncert za klavir i klarinet

Учесници прославе су посебно уживали у извођењу композиције „Српско коло“ коју су, први пут у аранжману за клавир и кларинет, извели аутор Александар С. Вујић, наш познати композитор и члан Друштва „Свети Сава“, и млади кларинетиста Бојан Кртинић.
Председница жирија Светосавског књижевног конкурса, професорка Милена Арсовић је затим прочитала листу од тридесет награђених учесника, истичући да је квалитет радова био такав да је могло бити награђено још два пута толико приспелих радова. Она је изразила посебну захвалност дародавцима награда за ученике и њихове менторе, међу којима су се ове године налазили Канцеларија за сарадњу са црквама и верским заједницама, Друштво за српски језик и књижевност, Службени гласник Републике Србије, Завод за уџбенике Републике Србије, Библиотека града Београда, Српска књижевна задруга, Вукова задужбина и угледна издавачка кућа Драслар партнер.

Predsednica zirija Milena Arsovic

Вредне књиге подстаћи ће наше талентоване ђаке да још више читају, а онда и пишу на нашем лепом матерњем језику. Даровање књига спада у најплеменитије гестове опрема младој генерацији, никад више него у ово време телевизије, електронских игара и брзих, сажетих и површних садржаја. Зато смо дубоко захвални горе наведеним дародавцима на заједничком труду да унапређујемо не само писану реч, већ да истовремено подстакнемо промишљање, широке видике, моралне обзире и естетска мерила код младих. Такав чин је у најдубљем смислу Светосавља и свакако ће донети своје зреле плодове и добре исходе, рекла је професорка Арсовић.

Urucenje Velike nagrade Drustva Sveti Sava

Велику награду добила је Невена Јеремић, ученица Земунске гимназије која је прочитала свој рад, пропраћена великим аплаузом присутних. Ове године донатор Велике награде (Сабрана дела Николаја Велимировића у 13 томова) била је Канцеларија за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Републике Србије, чији је директор др Милета Радојевић награду и уручио, а затим одржао запажени поздравни говор у којем је изразио задовољство радом Друштва „Свети Сава“ и обећао даљу подршку његовим активностима.

Priznanje Ani Skopljak

Награде на овом конкурсу (укупно 523 приспела рада) добило је 17 ученика из Србије, 12 из Републике Српске и један из Немачке (Допунска школа на српском језику у Берлину).

Hor slavista

Сплетом словенских песама у извођењу Хора слависта завршена је ова свечаност која се касније наставила пригодним коктелом и дружењем свих учесника.

(Види још фотографија у Галерији)