ПОВОДОМ ОДЛУКЕ О САХРАНИ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

Nikola TeslaДруштво „Свети Сава“ поздравља данашњи споразум између Српске православне цркве, Владе Републике Србије и Привременог органа града Београда којим се обезбеђују услови за израду и постављање споменика Николе Тесле у порти Храма Светог Саве на Врачару. Земни остаци Николе Тесле биће, најзад, достојно сахрањени, после више од 72 године од његове смрти и више од 56 година, откако је његов пепео пренет из Америке у Србију.

Ради о одлуци од прворазредног цивилизацијског и националног значаја, која – толико година после Теслине смрти – сведочи о способности српског народа да исправи неправде и странпутице историје.

Поздрављамо такође намеру да се Теслини посмртни остаци нађу под окриљем Храма Светог Саве у Београду, у чему видимо велику, универзалну симболику спајања духовног са егзактним, небеског са земаљским. Такви симболи су преко потребни данашњем свету, пуном противречности, сумње али и вере.

За српски народ, узнемирен довођењем у питање неких од његових вековних вредности и симбола, овај одужени дуг Тесли, али и Светом Сави, треба да буде повод за ново јединство и саборно окупљање, толико потребно његовом националном бићу.

Данашњој одлуци српске владе највише је допринео истрајни напор Српске православне цркве која је већ дуго времена, а последњих осам година врло активно радила на томе да се Никола Тесла, не само геније светске науке него и син православног српског свештеника, сахрани по цивилизацијским и хришћанским обичајима.

Hram Sv. SaveДруштво „Свети Сава“ се 2011. године, придружило том напору, поводом обележавања 125-годишњице свог постојања, својим Апелом „За мир пепелу Теслином“. Имали смо подршку великог дела српске јавности, што се показало и кроз поруке и писма подршке које смо добијали из Србије и из света. Медијски је нашу акцију подржао пре свега београдски дневник „Политика“ који је у више наврата, различитим прилозима, писао о сахрани Николе Тесле.

Очекујемо да друга Теслина сахрана, када до ње дође, буде скромна као и његов живот, а достојна његовог дела које спада у наслеђе читавог људског рода.

Користимо прилику да, поводом ове добродошле одлуке Владе Републике Србије и града Београда, предложимо и то да се Музеј Николе Тесле, у којем је богато наслеђе научника сада смештено у мали, неадекватан простор, пресели у Центар за промоцију науке, државну институцију надлежну за промоцију и популаризацију науке, чија се футуристичка зграда гради на Новом Београду. Таквом одлуком спојиле би се традиција и нове технологије, Тесла и наши млади нараштаји, прошлост и будућност. То је оно што је данас Србији и Србима потребно.

У Београду 28. фебруара 2014.
Друштво „Свети Сава“