Многобројни пријатељи, колеге, поштоваоци и чланови породице опростили су се у петак, на Илиндан, на Новом гробљу у Београду, од проф. Јасне Јанићијевић, дугогодишњег генералног секретара и члана Управног одбора Друштва „Свети Сава“.

После опела, од Јасне се пригодним говором опростила професор др Александра Вранеш, декан Филолошког факултета и члан Управног одбора Друштва „Свети Сава“.

Александра Вранеш је том приликом рекла:
„Уважена ожалошћена породицо, поштовани рођаци, пријатељи и колеге проф. Јасне Јанићијевић, од које се данас с тугом опраштамо,
Дубоко саучешће породици проф. Јанићијевић наше научне и културне јавности изазвано је губитком блиског нам сарадника и пријатеља, губитком научнице изузетне животне енергије, истраживачке ерудиције, књижевне, језичке, културолошке и историјске, као и широке друштвене радозналости.

Подсетимо се у овом тужном часу да је Јасна Јанићијевић рођена у породици Стојков у Београду, да је дипломирала на Филозофском факултету у Сарајеву енглески и француски језик и књижевност, на Филолошком факултету у Београду општу књижевност са теоријом књижевности и затим на истом факултету докторирала 1983. на тему „Социологија модерне књижевне комуникације (прилог теорији књижевне рецепције Ђерђа Лукача)“. Проф. Јанићијевић је објавила већи број чланака и студија у стручним часописима у земљи и иностранству, као и књиге: Схема и форме (о Лукачевој теорији књижевне рецепције) 1986; Комуникација и култура о доминантном месту и улози „језика“ у систему општења, 2000, и коауторске књиге Рeцепција уметnoсти 1996. и Етиka у науци и култури 2010. године.

Опраштајући се данас од проф. Јанићијевић исказујемо изузетно поштовање њеној личности и делу, нераздвојнима у профилисању прво професора енглеског језика на Коларчевом универзитету у Београду; универзитетског професора широког образовања, једног од утемељитеља и управника Семинара за друштвене науке на Филолошком факултету Универзитета у Београду, истакнутог културног посленика, угледног продекана и в.д. декана Филолошког факултета, поузданог уредника значајних часописа и хрестоматија, приложника значајне научне, културне и дневне периодике, аутора више књига, предавача на више отраних-и-домаћих— високошколских установа, члана домаћих и страних научних и стручних друштава, различитих комисија факултетских и других друштвених институција, ментора неколиким магистрантима и докторандима.

Ширину, поред ње и стабилност интересовања проф. Јанићијевић обликовали су широко образовање, животна радозналост, али и топло породично окружење. Отуда је била и њена константна спремност да oдговара на изазове новог у науци, нарочито у областима комуникологије, културологије и етике у науци и култури, у образовању и у друштву уопште, што ју је кроз професуру на Универзитету у Београду и различите високе функције у управним и радним телима факултета, универзитета, Министарства културе, као помоћника министра, заувек уписало у успињућу развојну линију филололошких и филозофских наука. Факултет јој је данас захвалан за њен богати научни и наставни допринос областима културологије, комуникологије, социологије културе и уметности, етике, као и за напоре и труд уложене у професионално обављање организационих послова везаних за функције продекана Факултета, како ће бити и у будућности. Допринос проф. Јанићијевић друштвеним наукама, омогућавао је ширење мултикултурализма и интеркултурализма на нашим просторима. Проф. Јанићијевић ће нам свима недостајати као енергичан наставник, знапац, поуздан, одговоран и посвећен научни радник, изузетан и добронамеран сарадник младих генерација и својих колега.

Част нам је што је проф. Јанићијевић као генерални секретар водила и Друштво Свети Сава, које је наставило племениту традицију стипендирања наше омладине и објављивања научног гласила „Братство“ и које је проф. Јанићијевић за високе заслуге доделило Медаљу Свети Сава. Ангажовање проф. Јанићијевић у Националној комисији УНЕСКО-а било је на значајну добробит важних пројеката за нашу културу и науку. Памтићемо проф. Јанићијевић, пре свега, по њеној племенитости, скромности, доброти, великодушности и несебичности према према студентима и колегама. Слава и хвала проф. Јасни Јанићијевић.”

Поводом смрти Јасне Јанићијевић, њена породица као и Друштво „Свети Сава“ примили су многобројне поруке саучешћа.