Реч Душана Зупана
председника Друштва „Свети Сава“

Реч Душана Зупана председника Друштва "Свети Сава"Уважени господине министре,
драги чланови Друштва и пријатељи,
даме и господо,

Велико ми је задовољство што смо дочекали овај дан када одајемо признање и сећамо се Светомира Николајевића, великана српског деветнаестог века, времена када је клијало семе модерне Србије

Николајевић је био ренесансна личност којој су биле блиске култура и политика, наука и дипломатија, хуманитарни рад и делатни патриотизам.

Поносни смо на то његово дело, када из данашње перспективе гледамо на његов допринос различитим пољима људског ума, која су сва била тако потребна Србији која се будила из вековног ропства и пружала руке према слободи и демократији.

Наше Друштво, које је он основао 1886. године, заједно са истомишљеницима као што су Стеван Владислав Каћански, Милан Ђ. Милићевић, Срета Стојковић, Љубомир Ковачевић, Панта Срећковић, Коста Шуменковић, Милојко Веселиновић, Милош Милојевић, протосинђел Фирмилијан и други, живо је и данас.

Промениле су се околности и историјска ситуација између оног и садашњег времена, али неке чињенице су остале и сличне. Једна од њих је да је поново велики део српског народа изван граница своје државе и да матица поново треба да брине о њиховом опстанку, јачајући, нарочито, културну и просветну основу и везе, али и све друге начине да останемо заједно.

Откривање плоче Светомиру Николајевићу
Откривање плоче Светомиру Николајевићу

Обнављајући Друштво „Свети Сава“ у Народној библиотеци Србије, на Врачару, на Савиндан 1994. године, једна група српских интелектуалаца је, заправо, обећала да ће наставити Николајевићев патриотски рад, пре свега у култури, просвети и хуманитарној делатности.

Иста визија спаја нас људе, сада већ 21. века, и Николајевићеву тежњу за просперитетном, уређеном, демократском Србијом у којој се цене рад, знање, поштење, али и слобода и љубав према своме роду и свом језику.

Зато смо и успели да преживимо и надживимо ових 130 година, са основаном надом и решеношћу да идемо даље и допринесемо свом народу, у оквиру могућности које су некада веће, некада мање.

А можда има неке симболике и у историјском податку да је Друштво „Свети Сава“ основано у време када је на власти била Српска напредна странка и да сада један министар из владе коју је такође основала Српска напредна странка, открива спомен плочу Светомиру Николајевићу. Времена и странке нису исти, али неке околности и констелација сила могу да подсете на ону и на ову Србију.

Даме и господо, драги пријатељи, изузетна ми је част да дам реч министру културе и информисања, Владану Вукосављевићу.

Београд, 23. новембар 2016. г.