Поводом Апела за сахрану посмртних остатака Николе Тесле, који је Друштво „Свети Сава“ упутило српској јавности, дошло је до многих реаговања грађана и организација. Апел углавном ужива велику подршку, мада има и другачијих тонова који, по нашем мишљењу, долазе претежно из неразумевања ове иницијативе. Реаговања и даље стижу и добродошла су јер наш циљ и јесте да анимирамо јавно мњење и доведемо до испуњење тог цивилизацијског и хришћанског чина, који је утолико значајнији јер се ради о дугу српског народа према великој личности светске историје.

Упутили смо писма значајним личностима националних културних институција, градоначелнику Београда и великим фирмама које носе име Николе Тесле. Чекамо одговоре. Обавештаваћемо и даље јавност о реаговањима и акцијама које су уследиле после Апела.

Ево неких цитата из порука које су досад стигле Друштву, или су се појавиле на Интернет сајтовима који су објавили апел. На самом крају су и линкови за неке прилоге који се могу наћи у медијима:

 

Браво! Придружујем се и овога пута иницијативи “Друштвa Свети Сава” о похрањивању посмртних остатака српског генија Николе Тесле. Иницијативу сам и сам покренуо још 2006. године. Текст мога захтева је штампан у књизи: “Ковчежић успомена”, а прослеђујем га у прилогу.

Уз поздрав и благослов, Владика канадски Георгије
Милтон, Канада, 28. новембар 2011.

 

Коло српских сестара свесрдно подржава позив, у виду апела, Друштва „Свети Сава“, да посмртни остаци светског великана и генијалног „српског сина“, Николе Тесле, буду достојно сахрањени и да, напокон, буде „вечни мир пепелу његовом“!
С поштовањем,
Коло српских сестара Београд
Мила Викторовић, председница
Београд, 28. новембар

 

Удружење књижевника Србије одлучило је, на редовној годишњој седници Скупштине, одржаној 3. децембра 2011. године, да јавно подржи предлог Друштва “Свети Сава“ да се земни остаци Николе Тесле, урна која се од 1957. године чува у Музеју Николе Тесле у Београду, сахране испред храма Светог Саве на Врачару, како је то пре пет година на предлог више владика одлучио Свети архијерејски Синод Српске православне цркве.

 

У Београду 3.12.2011. Радомир Андрић, председник УКС
Поштовани, радујем се великој мисли и жељи да великан српске науке и културе добије своје гробно место на месту, које му и припада, јер велики Срби, какав је био Тесла, треба да почивају у миру на светој српкој земљи, крај српске светиње, да буде симбол светлости нашег неба, као што то заслужуји и остали припадници нашег, вековима угњетаваног и прогоњеног народа Подржавам сваку мисао вођену жељом да истрајете у испуњењу тих светих српских жеља, а и обавеза. Срдачно,

 

Милица Мирић, Бечеј. www.ateljemiric.rs
Бечеј, 28. новембар 2011.
СВАКА ЧАСТ!
ТО ПИТАЊЕ ЈЕ ПРЕ ПЕТ ГОДИНА ПОКРЕНУО ЕПИСКОП КАНАДСКИ ГЕОРГИЈЕ. ДОКУМЕНТ О ТОМЕ ШТАМПАН ЈЕ У ЊЕГОВОЈ НАЈНОВИЈОЈ КЊИЗИ.
ОН ДОКАЗУЈЕ ДА ЈЕ ТЕСЛА САХРАЊЕН ПО ПРАВОСЛАВНОМ ОБРЕДУ, АЛИ СУ КАСНИЈЕ СПАЉЕНИ ЊЕГОВИ ПОСМРТНИ ОСТАЦИ.
НЕНАД БОГДАНОВИЋ ЈЕ ОДБАЦИО ПРЕДЛОГ ЦРКВЕ ДА СЕ ТЕСЛА САХРАНИ УЗ ХРАМ СВЕТОГ САВЕ.

 

М.
Београд, 29. новембар 2011.

Поштовани пријатељи,
Уколико је моје мишљење релевантно за овако важну и хуману одлуку, свакако вас подржавам у настојању да посмртни остаци Николе Тесле буду сахрањени на мјесту и на начин достојан српских великана. А то је свакако Храм Светог Саве на Врачару.
Желим вам успјех у вашем раду и настојањима да се бар донекле исправе вијековне неправде према заслужним припадницима нашег рода.
Много вас поздрављам.
Стеван Р. Стевић из Брчког

 

Поштовани пријатељи,
Радо се одазивамо на ваш позив и дајемо пуну подршку иницијативи да се урна са прахом великог Србског сина и научника Николе Тесле похрани испред Храма Светог Саве на Врачару, као што доликује сваком хришћанину и човеку.
Сматрамо да једној од највећих и најумнијих глава модерног времена, научнику светског гласа, припада гробно место поред храма духовног оца Србске нације – Светог Саве. Тако ће бити мира Теслином пепелу. Када се смире и пренесу у Србију и кости многобројних и широм света расејаних Србских синова и кћери, када престане идеолoгија да се поставља изнад људског и хришћанског, можемо се надати као народ духовном и сваком другом опоравку.
Искрено очекујемо да ће позив вашег братског друштва доспети до оних који одлучују и да ће градска власт Београда дозволити пренос посмртних остатака Николе Тесле из музеја на светосавски плато на Врачару.

Са вером у Бога и Србство
Београд, на Ваведење председник управног одбора
УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА „ЋИРИЛИЦА“
4. децембра 2011. године, Немања Видић

 

Драги поштоваоци дела и личности Николе Тесле, великог следбеника Светог Саве, Шаљем Вам кратку информацију о томе да сам 2000. године (објављено у дневном листу „Политика“) заједно са великом групом академика, покренуо иницијативу да се пепео Николе Тесле сакрално сахрани по православном обреду у Београду, за шта је свој благослов дао Његова светост патријарх Герман, а касније и Његова светост патријарх Павле. Све остало пренећу Вам непосредно и лично.

Срдачан поздрав, уз искрену подршку и захвалност за све што чините,
проф. ИВАС Никола Радошевић, ДГПх
Београд, 2. децембар 2011.

 

Дарко Бабић – НСПМ
Тренутно није могуће у музеју запалити свећу за покој душе Николи Тесли.
Обично се то чини на гробном месту којег у овом случају нема.
Београд, 27. новембар 2011.

 

Војвода Војислав – НСПМ
Господо, немојте мислити да сам ја, отишавши са свог огњишта, заборавио свој род и племе. Не, ја сам остао Србин и тамо далеко, преко дебелог мора – рекао је Никола Тесла у јуну, 1892. у Београду.
За то време (31 час) срео се са, тада још малолетним, краљем Александром Обреновићем. Краљ се распитивао за нове изуме, а научник за ситуацију у домовини. Тесла се видео и са истакнутим српским професорима и научницима, студентима, обишао је Калемегдан… Где год се појавио, дочекан је са одушевљењем.
Најзанимљивији догађај током Теслине посете био је његов сусрет са Јованом Јовановићем Змајем(чије је песме Тесла преводио).
– Велики песник говорио је тада своју песму коју је посветио чувеном научнику. Тесла је, на ивици суза, пришао Змају и пољубио му руку.
Волео је песму „Тамо далеко“, то му је била последња жеља.
Београд, 27. новембар 2011.

 

Алекса Ђурић – НСПМ
Ово да се преточи у грађанску иницијативу, да се прикупљају потписи и да се потпишемо СВИ!!!
Београд, 27 новембар 2011 21:42

 

Радгост Коритник | Политика онлајн

Часна, одличан предлог, сви треба да подржимо да се Тесла достојно сахрани!
Теслин отац је био свештеник Србске Православне Цркве, и са мајчине и очеве стране било је доста православних свештеника!
Даље порекло оца и мајке Николе Тесле је из Западне Србије.
Заслужује место поред Храма Светог Саве, није у реду да се његови посмртни остаци држе у Музеју!?
Сви треба да подржимо ову иницијативу, то је наша обавеза!
И да се направи Теслин ТОРАЊ, то би био још један ЗАШТИТНИ ЗНАК Београда , Србије и целе Србадије!

Вечна Слава и Хвала!
Београд, 27. новембар 2011.

 

Вања | – Политика онлајн

Иницијативу проследити градоначелнику, г. Ђиласу. Он ће се већ побринути да се идеја оствари

Монтреал, 28/11/2011
Уважена господо из Друштва „СВЕТИ САВА“,
И као појединац и као функционер Завичајног друштва „Змијање“, најстаријег у Републици Српској, подржавам Вашу идеју. Ваше писмо ставићу на дневни ред прве наредне сједнице Извршног одбора Друштва, увјерен да ће Вашој идеји дати пуну подршку. Користим прилику да искажем незадовољство односом власти и у Србији и овдје према великанима нашег народа, тим прије што се у последњих двије деценије наш народ нашао распет на стубу срама, па је свјетску јавност потребно потсјетити на допринос који смо дали свјетској цивилизацији. Такође је веома забрињавајуће што се не чује ни глас Српске Академије, нити интелектуалне заједнице, ако изузмемо часне појединце. Надам се да је Ваше писмо добар повод да се међу интелектуалцима у Србији и овдје у Републици Српској, као и међу онима у расијању, отвори дијалог о актуелном положају Српског народа. Најученији припадници нашег народа и његове најумније главе имају обавезу да свакодневним упорним радом аргументима пониште клевете и обједе којима смо у последњих двадесет година изложени. Дужни су да свијету објасне како је могуће да народ који је у два велика свјетска рата, поднио највеће жртве и дао, несразмнерно својој снази, огроман допринос побједи свазника, буде проглашен злочиначким и геноцидним? Како је могуће да један слободарски народ који никада није био освајач, буде оптужен за агресију и хегемонију? Како је могуће да народ који је у Другом свјетском рату био на страни антифашиста и који је од фашизма доживио огромне жртве, дозволи да његови политички представници одбаце, због идеолошких разлика и политикантства, антифашистичку борбу партизана и изједначе је са квислинзима и колаборационистима? Морају да објасне како се десило да се данас Хрвати хвале својом наводном антифашистичком борбом, унаточ што је НДХ била на страни фашистичке коалиције и у то име починила геноцид на Србима у Хрватској и Босни и Херцеговини? Морају да објасне ко нам је натурио политику поражених, па су данас у БиХ велике датуме из Другог свјетског рата и велике битке које су извојевали босанскохерцеговачки партизани, доминантно припадници Српског народа, присвојили они други којсу били на супротној страни? Докле ће Српски народ да предводе мазохисти?
Ко је господо, позван да се стави на чело угроженог народа, (а наш народ је угрожен и економски, и политички, и морално, и биолошки) ако то није његова памет, његови образовани припадници. Некада смо патриотизам исказивали мачем и пушком, и за слободу и одбрану крв лили. Данас то морамо и можемо памећу.
Ето како сам ја господо, разумио Ваше писмо и зашто га подржавам.
Ако истински желите да се борите за добро нашега народа, да му вратимо оно часно мјесто које је имао међу другим народима, ја сам са вама без остатка.
Уз најбоље жеље, срдачно и братски вас поздрављам.
Др Драгутин Илић
Бањалука, 28. 11. 2011.

 

Часопис ”Људи говоре” из Торонта и Школа Српског језика, такође из Торонта, у потпуности су сагласни са предлогом Друштва ”Свети Сава” и подршком српског удружења писаца да се посмртни остаци генија Николе Тесле похране испред пречасног Храма Светог Саве на Врачару. У овом предлогу сусрели су се божански и људски знаци права и правде да се грешка злосрећног Теслиног сестрића исправи. Посмртни остаци генија Тесле не смеју више чамити у музеју, закатанчени и под стражом, већ, по Божјој вољи, морају бити хришћански сахрањени на Платоу Светосавског храма, Слободе и Србије, у том Светом Грумену Српске Земље који је сачињен и од пепела Светог Саве. У времену нововеких црних јахача Апокалипсе Новог светског поретка који је све у Србији ставио под своја погана копита, удвостручени пепео два највећа Србина постаће Српски Феникс који ће воскрснути Србију.
С вером у Бога, Српство и Отаџбину (Савину и Теслину, никако ову пожутелу!),
Радомир Батуран, Торонто
9. 12. 2011.

 

Посетиоцима препоручујемо и следеће линкове везане за ову тему:
www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/Sahraniti-Teslu-ujediniti-naciju.sr.html
www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/184084/Teslin-pepeo-nije-za-muzej
www.atvbl.com/index.php/2011/12/04/teslini-zemni-ostaci-da-se-sahrane-ispred-hrama-svetog-save-na-vracaru
www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:357381-Inicijativa-da-se-sahrani-Nikola-Tesla
www.blic.rs/Vesti/Drustvo/295725/Teslini-srodnici-zeleli-su-da-urna-bude-u-muzeju
www.srpskenovinecg.com/nauka/12081-nikola-tesla
pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/6385/Dostojno+sahraniti+Tesline+posmrtne+ostatke.html