Аутопортрет Злате Бојовић
Аутопортрет Злате Бојовић

Под насловом „Одговорност памћења“, новинар Милош Јевтић објавио је разговоре са проф. др Златом Бојовић, историчаром књижевности, управником Међународног славистичког центра, чланом Извршног одбора Друштва „Свети Сава“ и главним уредником часописа „Братство“.

Разговори, од којих је један вођен 1996. године а један 2008. године објављени су као 176. књига у колекцији „Одгoвори“, издавача „Београдска књига“ и односе се како на животни и професионални пут проф. др Злате Бојовић, тако и на њене ставове о многим актуелним темама. За њу аутор Јевтић каже да је „несумњиво значајна личност наше књижевне историје“.

У својој рубрици „Са издавачке траке“, београдска „Политика“ је 17. новембра 2008. године објавила приказ књиге у којој цитира речи Злате Бојовић: „У живот верујем – у своје најближе које волим, у рад, у благонаклон и позитиван приступ свему, у пријатеље, у људе које поштујем, у доброту, у то да ће увек добро превладати над злим, да све, колико год се чинило нередовно и хаотично и неправедно у животу долази на своје место – јер вера оправдава смисао постојања“. (Види страницу „Други о нама“).

Професор др Злата Бојовић, која је потомак познатог српског војсковође из Првог Светског рата војводе Петра Бојовића, аутор jе многих научних дела из историје књижевности и важи за једног од највећих данашњих ауторитета за историју књижевности Дубровника.
У разговору износи и податак да су „најстарији познати дубровачки ренесансни стихови 1421. године били забележени – ћирилицом“.