Први стипендисти фонда ”Рајко и Мај Ђермановић”

Друштво „Свети Сава“ обновило је ове године своју важну функцију коју је имало у својој вековној историји: омогућило је да српска деца добијају стипендије ради усавршавања за позив којим ће се касније бавити. Додуше, овог пута није Друштво додељивало стипендије из својих фондова као некада, али је, преко сарадње са људима добре воље, у овом случају са часописом „Дијаспора“ у Шведској и његовим уредником господином Ацом Драгићевићем, обезбедило да три наше вредне студенткиње користе стипендију једног шведског фонда који је засновао један српско-шведски брачни пар још 1977. године. Ево шта о томе пише на Интернет презентацији „Дијаспоре“:

„Троје студената српског порекла започеће специјалистичке студије у Шведској уз финансијску подршку фонда ”Рајко и Мај Ђермановић”. Стипендије су добили Ивана Ивковић, Ивана Братић и Тијана Мартиновић. Према тестаментираној последњој вољи Рајка Ђермановића, оснивача фонда, у избор студената укључене су две академије – српска (САНУ) и шведска (КВА). Мада је фонд утемељен давне 1977. године, за његово постојање није се знало све до објављивања рубрике ”Истраживачко новинарство” у нашем двојезичном шведско-српском часопису за културу који у јануару 2008. године обеле жава десетогодишњицу постојања. Тада је, уз расветљавање животног пута Рајка Ђермановића, часопис објавио да фонд располаже са преко 2,5 милиона круна и да је додељиво пола милиона круна.

Тек након «открића новинара и сарадника Дијаспоре», како су писали медији у Отаџбини преносећи Дијаспорину рубрику, уследили су контакти између две академије и дошло је до активирања фонда «Рајко и Мај Ђермановић». Молбе за стипендију из фонда «Рајко и Мај Ђермановић», према одлуци оснивача фонда, подносе се САНУ која утврђује предлог кандидата а избор стипендиста врши Шведска краљевска академија наука. Тако су изабрани и први кориснци средстава из фонда – укупно 175 хиљада круна. Ивана Ивковић наставиће студије скандинавских језика, Ивана Братић ће докторирати на Каролиншком институту, а Тијана Мартиновић стипендију је добила за студије међународног права на Универзитету у Стокхолму.

– У часопису “Братство”, који издаје Друштво “Свети Сава” из Београда, у одељку који је посвећен Србима у расејању, објављено је више прилога из вашег часописа што ме као студента скандинавских језика на Универзитету у Београду заинтересовало и обрадовало сазнање да постоји такав часопис. Посебно то могу рећи за информацију о фонду «Рајко и Мај Ђермановић», јер се у “Братству”, појавила и детаљна информација о томе. Усудила сам се да се јавим на конкурс који је потом расписала Српска академија наука и уметности за стипендију из овог фонда.

Вест да сам први добитник стипендије изузетно ме је обрадовала. Остварила сам сан какав имају многи млади људи и студенти из Србије. Сасвим сам сигурна да не бих била стипендиста овог фонда да није било разумевања и велике подршке људи из друштва „Свети Сава“, Српске академије наука и уметности, Шведске краљевске академије наука и наравно вашег часописа, јер да ви нисте писали о фонду «Рајко и Мај Ђерманови» о њему се не би још увек ништа знало – изјавила је за електронско издање «Дијаспоре» Ивана Ивковић, студен четврте године групе за скандинавске језике и књижевности Филолошког факултета Универзитета у Београду коју је вест да је постала стипендиста затекла овде, на Универзитету у Стокхолму.“