Весна Б. Аћић прима Медаљу Друштва
Весна Б. Аћић прима Медаљу Друштва

У Бањалуци је под високим покровитељством Предсједништва БиХ – члана Предсједништва из Републике Српске, господина Младена Иванића и уз његово присуство, 25.1.2018. године одржана прослава у славу Светог Саве и свечано уручене награде Светосавског ликовног конкурса Друштва „Свети Сава“ Београд – Пододбор у Републици Српској Бањалука за ученике основних школа Српске, Србије и расејања школске 2017/2018. године.

Поводом деценије успешног рада Подобора Друштва у Републици Српској, предсједница Пододбора Друштва „Свети Сава“ мр Весна Б. Аћић је примила највише признање, Медаљу Друштва „Свети Сава“, које се додјељује за велике заслуге за рад и активност Друштва, а на добробит српског народа.

Признање је уручио др Љубодраг Ристић, предсједник Извршног одбора Друштва „Свети Сава“ из Београда, уз пригодну бесједу о десетогодишњем постојању и раду Друштва у Републици Српској.

Захваљујући на признању, госпођа Аћић је рекла да сви који се баве хуманитарном, културном и образовном дјелатношћу нити очекују нити су навикли на хвале и признања, али да је лијепо када неко примјети тај рад и резултате рада. Нагласила је да је велика част бити у друштву носилаца овог одличја: патријарха српског г. Иринеја, академика Драгољуба Живојиновића, академика Злате Бојовић и Проф.др Јасне Јанићијевић. На крају је истакла да признање прихвата као признање вриједним и истрајним члановима Друштва у Пододбору у Републици Српској и захвалила се и у њихово име.

На славскоj свечаности у Дјечијем позоришту Републике Српске бесједио је господин Душко Мазалица, глумац Дјечијег позоришта и заокупио пажњу најмлађих поучном и како је рекао шаљивом причом о сусрету Светог Саве са сељацима који су са воловима увлачили сунчеву свјетлост у кућу.

Зоја Шишарица из Бањалуке са наставницом Биљаном Вукићевић и директорицом школе Даријом Мицић - Прва награда
Зоја Шишарица из Бањалуке са наставницом Биљаном Вукићевић и директорицом школе Даријом Мицић – Прва награда

Поводом јубилеја Пододбора Друштва у Републици Српској додјељене су Повеље захвалности заслужним појединцима и установама за несебичну помоћ Пододбору Друштва „Свети Сава“ и допринос светосављу. Добитници признања су: Душко М Петровић, први предсједник Пододбора Друштва и идејни творац и организатор прве манифестације Светосавског ликовног конкурса, академик Радоја Радић, проф. др Милош Шолаја, Ранко Рисојевић, Дјечије позориште Републике Српске и Књижевна заједница „Васо Пелагић“ из Бањалуке.
У свечаној атмосфери, уз честитке и разовор са награђеним основцима, господин Младен Иванић је уручио награде побједницима Светосавског ликовног конкурса на тему Књига Светог Саве у конкуренцији 717 радова и отворио Изложбу најбољих овогодишњих ученичких радова.

Прву награду добиле су Тамара Станковић из Ковачевца код Младеновца и Зоја Шишарица из Бањалуке. Другу награду добили су Теодора Јарић из Приједора и Никола Сирар из Честерега. Трећу награду добили су Јована Прерадовић из Бањалуке и Александар Костић из Власотинца. Специјалне награде добили су Дарија Вукчевић из Базела (Шваjцарска), Милош Башић Лингас из Париза (Француска) и Алики Ковачевић из Софије (Бугарска). Специјалне награде за умјетничке књиге добили су Јована Јегдић из Новог Кнежевца, Тара Црнчевић из Приједора и, ван конкуренције, предшколска група из вртића у Читлуку код Крушевца.

Програм - хор
Програм – хор

У умјетничком програму учествовали су Хор и оркестар Основне школе „Бранко Ћопић“ из Бањалуке са балетном групом, под руководством музичког педагога Ирене Личина и успјешан млади умјетник на хармоници Радован Ивановић, ученик 2. разреда Музичке школе „Владо Милошевић“ из Бањалуке у класи професора Саве Човичковића.

Пододбор Друштва „Свети Сава“ у Републици Српској основан је 2008.г. у Бањалуци. Само неки од резултата рада су: помоћ часопису „Отаџбина“, рад на повећању књижевног фонда градских библиотека у Рибнику и Новом Граду, као и школске библиотеке у Пискавици код Бањалуке (у сарадњи са Радио-Београдом). Уручење књига је било свечано уз писце из Србије и Српске, који су говорили и читали своја дјела. Пододбор је основао и опремио Светосавску библиотеку у Превији код Рибника са преко 3.000 наслова.

Од школске 2009/2010 године организује избор најбољих ликовних радова, свечану додјелу награда побједницима и изложбу најбољих радова на Светосавском ликовном конкурсу Друштва, у сарадњи са Дјечијим позориштем РС.

Фотографије награђених радова и прославе могу се видети у нашој Галерији.

Mр Хелена Закаљук