Savindan BL 2013Пододбор Друштва „Свети Сава“ у Републици Српској је у петак 25. јануара 2013. године по четврти пут организовао свечано додјељивање награда на Светосавском ликовном конкурсу за ученике основних школа Србије, Српске, Црне Горе и расејања.

Слава Друштва обиљежена је како налажу наши обичаји. Упаљена је свијећа, одржан православни обред и пресјечен славски колач.

Мали хор основне школе „Свети Сава“ из Бањалуке отпјевао је Химну Светом Сави заједно са члановима Друштва, добитницима награда, њиховим наставницима и родитељима, осталим учесницима и гостима.

Весна Б. Аћић, предсједница Пододбора Друштва „Свети Сава“ за Републику Српску пожелила је добродошлицу присутним и подсјетила на активности Друштва, посебно на актуелни Светосавски ликовни конкурс који се четврти пут организује у Српској и Светосавски литерарни конкурс који се много дуже организује у Србији. Представила је овогодишњег домаћина славе Предрага Бјелошевића, књижевника и директора Дјечијег позоришта Републике Српске.

Svetosavski program BL 2013Домаћин славе Предраг Бјелошевић је говорио о Светом Сави, нашем Друштву, о умјетности и дјеци умјетницима. Позвао је дјецу да и даље учествују на Светосавским конкурсима Друштва, као и да долазе у позориште.

Мали хор ОШ „Свети Сава“ из Бањалуке, под руководством музичког педагога Радане Бранковић, уз солисту Александра Ритана, одушевио је изабраним дјечијим пјесмама. Заједно са њима сви су пјевали Дјеца су украс свијета, Ишли смо у Африку, Кад си сретан…

Затим су присутне обрадовали и мали рецитатори: Александар Бобар са пјесмом Време рађа борце; Богдана Мацановић, Лука Марчетић и Петар Лукајић заједно су рецитовали пјесму Српска слава; Андреа Матић говорила је пјесму Сунце златног кова; Ведран Кутић и Александра Козомара рецитовали су двије пјесме под насловом Свети Сава.

Предсједница Пододбора Друштва Свети Сава упознала је присутне да је одзив ученика и школа на Светосавски ликовни конкурс и ове године био добар и да је у Бањалуку приспјело 539 радова из 57 школа из Србије и Српске, због чега жири није имао лак задатак. Позвала је предсједницу жирија Нину Поповић да саопшти одлуку жирија.

Savindan BL 2013-2Нина Поповић, академски сликар, говорила је о сваком награђеном раду и разлозима зашто је жири одабрао радове побједника овогодишњег конкурса.

Награде побједницима уручили су Сњежана Кљајић, координатор за основно образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске и Стевка Козић Прерадовић, књижевница из Бањалуке.

Весна Б. Аћић, предсједница Пододбора Друштва Свети Сава у Републици Српској, уз честитке побједницима, свим учесницима конкурса пожељела је успјех и светосавско надахнуће у даљем школовању и умјетничком остварењу.

Затим је отворила изложбу најбољих радова и позвала присутне да застану и упију боје изливене из искрених дјечијих срца за Светог Саву.

Након што су присутни разгледали изложене радове, послужено је жито и славски колач.

Свештеник Драган Видовић донио је дјеци иконе Светог Саве.

Дружење је настављено уз сокове, сендвиче и колаче у шареном Изложбеном салону Дјечијег позоришта, са веселим пјевачима и малим хармоникашем.