Друштво „Свети Сава“ представило је своја овогодишња издања „Млади Светом Сави“ и „Братство 18“ 13. новембра 2014. године у оквиру Трибине „Француска 7“ у Удружењу књижевника Србије.

Зборник „Млади Светом Сави“ је резиме најбољих ђачких књижевних и ликовних радова на Светосавским конкурсима које је Друштво организовало од 2002. до 2012. године. Поред запаженог уметничког квалитета ученика основних и средњих школа, који су за своја дела добили награде, овај Зборник, по општем мишљењу, сведочи о томе да је Светосавска мисао и култура део и данашње младе генерације, заинтересоване за морални, верски и сваковрсни други опстанак српског народа.

Хуманистичке поруке и размишљања о повезивању традиционалних духовних и моралних вредности некада и сада – део су ове књиге која може да послужи и као својеврсни приручник у раду књижевних секција и катедри српског језика основних и средњих школа.

Promocija UKSПрофесорка Филолошког факултета Зона Мркаљ се са пуно лепих речи осврнула на ово издање, рекавши, између осталог, и следеће:
…пошто свет на младима остаје, са посебним задовољством се осврћем на још једну значајну књигу Друштва ,,Свети Сава” – „Млади Светом Сави 2002–2012“. Ова антологија најлепших ученичких радова настала је од избора прозних и поетских текстова који су у периоду од 2002. до 2012. пристизали на литерарне конкурсе Друштва. Приређивач ове књиге, господин Миливоје Спасић, у уводној речи истиче да је ,,сваки рад (овде наведен) дубоко лично остварење и сведочи о томе да је литерарно стваралаштво и те како присутно у свакодневном животу младих”.

Бројна су имена ђака чији радови красе ову књигу. Све их поздрављамо и захваљујемо им се што су своје мисли о великом српском светитељу, стихове и саставе инспирисане његовим делом и именом, хтели са нама да поделе.

Грађа је у овом зборнику подељена у три целине. У првој,“ О, Свети Саво, почуј глас мој“, сабране су песме о животу и делу светитеља, у другој, „Ти, једини заправо наш, ти Свети, помози нам да опет постојимо“, налазе се оне које су њиме инспирисане, али се аутори шире баве својим промишљањима његовог значаја за српски народ и његов опстанак и културу, док су у трећој, „Светокрили! Свет окрили својим ореолом“, прозни радови на различите теме које се тичу светосавља као извора српске духовности.”

Zbornik Mladi Svetom SaviГоворећи о Зборнику, главни уредник свих издања Друштва „Свети Сава“ проф. др Злата Бојовић је рекла:
Како је, истовремено, Друштво из године у годину организовало литерарни конкурс, на који је стизао велики број ђачких радова, из свих крајева у којима постоје српске школе, а у највећем броју то су биле дечије песме инспирисане Светим Савом и легендама које о њему постоје у народној књижевности, а из више стотина пристизалих радова издвајао се велики број талентованих младих аутора, одлучили смо да сачинимо јединствену антологију најбољих и прва таква антологија је објављена 2002. Њени приређивачи су били Б. Ђорђевић и М. Спасић. Ове године појавила се нова антологија, у којој је обухваћен период од протеклих 10 година, у ком је настало такође више стотина песама које су пристизале на конкурс. Тај велики, обимни и значајни посао стручног прегледања ведликог броја песма и издвајања најуспелијих, најнадахнутијих и најоригиналнијих обавио је веома зналачки Миливоје Спасић.

У истој прилици, председник Друштва Душан Зупан је рекао:
Наше издање „Млади Светом Сави“ је чудесна збирка награђених радова на светосавским конкурсима које организујемо сваке године на Савиндан. Она обухвата период од 2002 до 2012. године. Претходно је било замишљено да се таква збирка објављује сваких пет година, како се и догодило са првом збирком која се односи на период 1996. – 2001. година. Хронична беспарица, међутим, утицала је касније да сваку годину за редом одлажемо своје планове, да бисмо, коначно, ове године изашли у јавност са штампаним деценијским Зборником. Изабрани радови су одраз стања духа данашње српске омладине. Бар оне, надамо се, већинске, која промишља теме прошлости, садашњости и будућности свог народа, родољубље, народну и личну духовност, са Светосављем као духовном окосницом.
Радови, понекад вредни књижевни доприноси, понекад емотивни лирски или епски приступи, понекад дечије искрени и наивни, имају несумњиву свеукупну моралну вредност која упућује да у нашем данашњем свету ипак постоји воља, па и способност да се одвоји жито од кукоља и добро од зла. Када то још долази од младих, има места за оптимизам и наду да ће овај народ, после многих Голгота, једног дана, уз нове нараштаје, створити себи и овде – своју обећану и уређену земљу.

„Братство“ број 18, најновије је издање овог угледног српског часописа чији је задатак, још од 19 века када је штаман његов први број, да „доприноси ширењу свести о духовном богатству нашег народа и повезује га са свим странама света у којима он живи“. Овај број је био први пут изложен на управо завршеном 59. Међународном београдском сајму књига, а садржи научне и популарне прилоге читавог низа аутора, који заузимају угледна места у српској науци и публицистици.

Bratstvo 18Приказујући публици овогодишње „Братство“, српска лингвисткиња, методологичар и доктор књижевности Зона Мркаљ је на почетку истакла следеће:
Невелик је број часописа у нашој земљи, који уз научни допринос утичу на ширење свести читалаца различитог узраста о духовном богатству српског народа и на очување његове традиције. Осамнаести годишњак ,,Братства”, за 2014. годину, не одступа од устаљеног распореда рубрика, осмишљеног тако да сваки читалац, и онај искусни и онај који ,,Братство” први пут има у рукама, одмах сагледа ток светосавске мисли, а потом и прочита речи обликоване у том духу. Споне које главни и одговорни уредник часописа Друштва ,,Свети Сава”, проф. др Злата Бојовић, уз помоћ уређивачког одбора успоставља међу текстовима који чине садржај овог броја, граде широку мапу путева светосавља. Као и сви претходни, и овај број ,,Братства” представља скуп прилога који се предају потомцима у наследство.

У свом осврту, проф. др Злата Бојовић је подсетила на традицију часописа, а затим рекла: „Само “Братство“, које делује у новим условима, и по природи, али и у складу са развојем свих духовних дисциплина, на известан начин је другачије, ипак не напушта основне идеје. Настојимо да разгранамо везу са духовним српским оазама у другим земљама, пишемо о њима, не потискујемо њихове проблеме, представљамо у сваком броју српску заједницу у једној страној земљи… Покушавајући, као и увек, да буде и “старо“ и “ново“ и да испуњава своје битне задатке и најновије “Братство“ је глас нашега и вашега Друштва и његове добре традиције којој сви одано, онолико колико можемо, служимо„.

Душан Зупан је, са своје стране додао:
Сматрамо да у овој нашој активности, радом на „Братству“, имамо и улогу својеврсног културног моста између обнављања државе Србије у 19. веку и њене, такође државне, обнове у 21. веку. То је свакако потребна мисија која је у функцији националног интереса српског народа. Ако се томе дода наш труд да Светосавље, као поглед на свет, приближимо савременом човеку, посебно српској омладини, та мисија изгледа још кориснија и племенитија.

О Зборнику „Млади Светом Сави“ и часопису Братство 18. говорио је и члан редакције Братства књижевник Душко М. Петровић.

Модератор је био уредник Трибине „Француска 7“ Миљурко Вукадиновић.