Академик Драгољуб Живојиновић, председник Савета Друштва „Свети Сава“ добио је велико признање Српске православне цркве, Орден Светог Саве. Објављујемо тим поводом извештај СРНЕ, новинске агенције Републике Српске

Патријарх Иринеј уручио историчару Драгољубу Живојиновићу Орден Светог Саве

уторак, 16. септембар 2014.

БЕОГРАД – Његова светост патријарх српски Иринеј уручио је данас у Београду Орден Светог Саве академику Драгољубу Живојиновићу за дјелатну љубав према Српској православној цркви /СПЦ/ и неизмјерни допринос научноистраживачком и педагошком раду, посебно на пољу црквене и националне историје.

Zivijinovic i IrinejПатријарх Иринеј истакао је да му је велика част што је, у име Светог архијерејског синода, уручио ово високо одликовање СПЦ академику Живојиновићу, који је као историчар многе историјске истине о српском народу, култури и историји сачувао од пролазности.

„Ви сте свој велики дар и таленат, који је Господ тако богато дао, умножили, ставили у књиге и поклонили нашем народу, Цркви и култури и тако да оно што је вредно и непролазно никада не буде заборављено“, рекао је патријарх Иринеј, који је Живановићу Орден уручио у Патријаршији у присуству архијереја СПЦ.

Српски патријарх навео је да је Живојиновић један од врло плодних историјских писаца и да његов рад није дјело само једног човјека, већ групе људи, па и једне епохе.

„Имајући све то у виду, СПЦ, која се труди да прати и има увид у све оно што се дешава у историји и култури, нашла је за сходно да Вас одликује Орденом Светог Саве да заувек украси ваше српске груди, душу и срце орденом онога који представља почетак и темељ и наше историје, духовности и културе“, нагласио је патријарх Иринеј.

Живојиновић је изјавио да је бескрајно захвалан на овом одликовању којим га је СПЦ, којој припада, одликовала за његов труд и рад.

Он је истакао да ће са поносом носити ово одликовање и бити срећан што га је завриједио.

Драгољуб Живојиновић је српски историчар и редовни члан Српске академије наука и уметности.

Завршио је Филозофски факултет у Београду, а постдипломске студије на Универзитету Пенсилванија. Докторирао је на Универзитету Пенсилванија, док је постдокторски рад одбранио на Универзитету Харвард.

Живојиновић је рођен 17. априлa 1934. године у Врању.

(Срна)