1. Medalja Drustva
  2. Plaketa Drustva 1

Управни и Извршни одбор Друштва “Свети Сава“ одлучили су о додели медаља и плакете на заједничкој седници 17. јануара 2013. године.

Медаљу Друштвa “Свети Сава“ је ове године добили су: академик Петар Влаховић и књижевник Милован Витезовић за велике заслуге за рад и активност Друштва, а на добробит српског народа.

Плакета Друштва за посебан допринос раду и активностима Друштва, а на добробит српског народа додељена је Библиотеци града Београда.

Petar Vlahovic
Петар Влаховић
Vitezovic
Милован Витезовић

Ова висока признања установљена су 2011. године, поводом обележавања 125-годишњице Друштва “Свети Сава“ и додељују се истакнутим појединцима и установама са којима Друштво успешно сарађује, а који су, истовремено, и својим другим активностима значајно допринели развоју културе српског народа. Преизнања се уручују о Савиндану, на свечаности која се одржава у Београду.

Члан Црногорске академије наука и умјетности и наш истакнути антрополог и етнограф професор др Петар Влаховић је дугогодишњим радом у Друштву “Свети Сава“ допринео његовом развоју и напретку. Носилац је целог низа домаћих и страних признања и награда, а аутор је више стотина прилога, чланака и расправа и преко 20 књига у земљи и иностранству. Међу тим делима су и запажени прилози у часопису „Братство“ који издаје Друштво “Свети Сава“.

Српски песник Милован Витезовић је у више прилика својим уметничким прилозима и активношћу подржао Друштво „Свети Сава“, а посебно у време обележавања 125-годишњег јубилеја. У свом плодном књижевном раду Милован Витезовић је посебну инспирацију налазио у Светосављу, стварајући незаборавна дела која су већ сада запажен део српске културне баштине. Његов најновији „подвиг“ јесте управо дело „Свети Сава у руском царском летопису“, која само што је објављено и било пре неки дан представљено прво у Патријаршији Српске православне цркве.

Biblioteka BGБиблиотека града Београда је дугогодишњом несебичном подршком и сарадњом стекла репутацију осведоченог пријатеља Друштва „Свети Сава“. Захвалност Друштва је утолико већа што се ради о установи која много чини на ширењу књиге и културних вредности уопште у српском народу, посебно у овој модерној ери информатике и дигитализације. Тај спој традиције и повратка историјском памћењу, и опредељења да се данас ради оно што ће користити генерацијама у будућности, јесте свакако примена Светосавске мисли у 21. веку.