Medalja Drustva

Поводом Савиндана 2016. године Управни одбор Друштва „Свети Сава“ доделио je своје највише признање, Медаљу Друштва, Српској књижевној задрузи и академику, проф. др Злати Бојовић, дугогодишњем углавном уреднику часописа „Братство“.

Медаља, као највише признање Друштва “Свети Сава”, додељује се за “велике заслуге за рад и активност Друштва, а на добробит српског народа”.
Друштво “Свети Сава” је најстарије активно српско удружење грађана (основано 1886. године) и бави се културним, просветним и хуманитарним радом. Поред седишта у Београду, Друштво “Свети Сава” има и активан Пододбор у Бањалуци.

SKZСрпска књижевна задруга једна је од најстаријих и најугледнијих српских културних институција. Основана је 1892. године и током свог постојања окупљала је најистакнутије српске књижевнике и научнике, а својом издавачком делатношћу је дала немерљив допринос на целом српском културном простору.

проф. др Злата Бојовић

Српска књижевна задруга је несебично помагала и помаже Друштво „Свети Сава“ од његове обнове 1994. године.

Две организације имају и много заједничких и додирних тачака када се ради о раду у интересу и на добро српског народа и то је, управо, и био разлог због чега, овом Медаљом, Друштво „Свети Сава“ наглашава не само признање Српској књижевној задрузи, него и указује на важну улогу коју она и даље има и може имати у нашој будућности.

Академик, проф. др Злата Бојовић је дугогодишња чланица Друштва “Свети Сава“и главна и одговорна уредница нашег часописа „Братство“. Под њеним руководством, часопис је упркос неповољним, пре свега материјалним, околностима у Србији крајем прошлог и почетком овог века, врло брзо достигао квалитет и углед предратног „Браства“. Захваљујући пре свега њеном уредничком раду, „Братство“ је заузело високо место на лествици савремене српске периодике, а као такво је, уз нове методе комуникације постало пожељно и доступно заинтересованој јавности, не само у Србији, већ и широм света.

Признања ће бити додељена добитницима у суботу, 23. јануара 2016. године, у 12.00 сати, на свечаности у Народној библиотеци Србије у Београду.