Поводом Савиндана 2015. године и свечаности и славе Друштва „Свети Сава“, Управни одбор Друштва је доделио признања: Управи за односе са црквама и верским заједницама Мнистарства правде Владе Републике Србије- медаљу и Друштву за српски језик и књижевност Србије-плакету.

Медаља, као највише признање Друштва „Свети Сава“, додељује се за „велике заслуге за рад и активност Друштва, а на добробит српског народа“, а плакета за посебан допринос раду и активностима Друштва, а на добробит српског народа“.

Medalja Drustva 1b Plaketa Drustva 1Друштво „Свети Сава“ је најстарије активно српско удружење грађана (основано 1886. године) и бави се културним, просветним и хуманитарним радом. Поред седишта у Београду, Друштво „Свети Сава“ има и активан Пододбор у Бањалуци.

Управа за односе са црквама и верским заједницама, која је у ранијим српским владама, зависно од структуре, носила и називе Канцеларија или Министарство вера, у континуитету је подржавала активности Друштва „Свети Сава“ и у доброј мери допринела његовом добром раду и развоју.

Друштво за српски језик и књижевност Србије, такође, дуго подржава рад Друштва „Свети Сава“, са којим има и неке заједничке тачке када се ради о очувању српског језика, писма и уопште традиције. Такође, један број угледних српских интелектуалаца активан је у оба друштва истовремено, што доприноси бољем разумевању и усклађивању напора у остваривању заједничких циљева.

Признања ће бити додељена добитницима у суботу, 24. јануара 2015. године, у 12.00 сати, на свечаности у Народној библиотеци Србије у Београду.

Прошлогодишњи добитници медаља били су Патријарх Иринеј, Народна библиотека Србије и академик Драгољуб Живојиновић.