Медаље Друштва „Свети Сава“ додељене су ове године Патријарху српском господину Иринеју, академику Драгољубу Живојиновићу и Народној библиотеци Србије.

Ову одлуку донели су Управни и Извршни одбор на заједничкој седници у Београду, поводом двадесете годишњице обнове Друштва, које ове године слави и 128. годишњицу од оснивања.

Медаља, као највише признање Друштва „Свети Сава“, додељује се за велике заслуге за рад и активност Друштва, а на добробит српског народа.

Друштво „Свети Сава“ је најстарије активно српско удружење грађана и бави се културним, просветним и хуманитарним радом. Поред седишта у Београду Друштво „Свети Сава“ има и активан Пододбор у Бањалуци.

Патријарху Иринеју медаља је додељена у знак захвалности и признања за континуирану подршку Српске православне цркве коју је Друштво уживало кроз целу своју историју, а последњих година и за личну подршку и наклоност Његове светости према раду и активностима Друштва. Једна од активности у којој СПЦ и Друштво „Свети Сава“ заједнички наступају јесте и апел српском народу, његовим установама и истакнутим појединцима, да сви заједно допринесемо цивилизованој, хришћанској сахрани посмртних остатака нашег највећег научника – Николе Тесле.

Редовни члан САНУ професор Драгољуб Живојиновић је дугогодишњи члан Друштва „Свети Сава“ и председник његовог Савета. Самопрегорно је допринео и доприноси опстанку и напретку обновљеног Друштва у последњих двадесет година, а својим делима, од којих су неки радови објављени и у нашем часопису „Братство“, сврстао се у ред истакнутих послератних српских историчара, који су померили границе и унапредили достигнућа наше историјске науке.

Народна библиотека Србије је угледно место на Светосавском платоу, на Врачару, где је Друштво, водећи рачуна о симболици и наслеђу, обновљено 1994. године на скупу стотинак српских интелектуалаца. Ова висока установа српске културе је и последњих година показала да се вредни резултати од националног интереса могу бележити упркос економској и друштвеној кризи, а захваљујући високој стручности, доброј организацији и самопрегору људи који у њој раде.
Народна библиотека је у више прилика остварила добру сарадњу са Друштвом, које са захвалношћу прима њену досадашњу подршку и види у њој важног партнера за даљи заједнички рад у српској култури. Најновија сарадња, чије остварење са радошћу очекујемо, треба да буде дигитализација гласила Друштва, годишњака „Браство“ чији први бројеви су објављени још у 19. веку.

Признања ће бити додељена добитницима у суботу, 25. јануара у 12.00 сати, на свечаности у Народној библиотеци Србије.

Друштво „Свети Сава“
Београд, 19. јануар 2014.