In Memoriam

У петак 11. септембра 2015. годинепреминуо је дугогодишњи председник „Друштва „Свети Сава“, проф. др Александар Аца Милошевић.

Aleksandar Milosevic

Доктор Аца је рођен 1932. у Младеновцу у породици оца Животе, столара. Био је истакнути фудбалер ОФК Младеновца. Завршио је Медицински факултет у Београду и радио у Дому здравља у Младеновцу одакле 1975. прелази на Војно медицинску академију у Београду. Био је истакнути специјалиста интерниста, кардиолог и као такав – лекар највиших личности Југославије и Србије. У својој академској каријери, предавао је интерну медицину на ВМА, био председник Удружења кардиолога Југославије (1991-97), члан Председништва Српског лекарског друштва и председник Ванредног конгреса Српског лекарског друштва 1993. године. Такође, био је члан Felloni European Society of Cardiology, а захваљујући његовим везама у земљи и иностранству, редовно је излазио часопис „Српски архив за целокупно лекарство“ у најтежим, деведесетим годинама санкција и бомбардовања .

Недуго после обнове Друштва „Свети Сава“ 1994. године приступио је нашем чланству, а 2002. године изабран је за председника Друштва и на тој дужности остао до 2010. године. Као члан и као председник са досад најдужим мандатом у Друштву, дао је велики допринос његовом раду и развоју.

Сахрањен је 15. септембра на Новом гробљу у Београду, а иза себе је оставио супругуЉубинку, сина Рајка и ћерке Љиљану и Мирјану са породицама.

Пријатеље Александра Милошевића и посетиоце сајта упућујемо на два из низа његових запажених иступања на функцији председника Друштва „Свети Сава“:

Академија поводом 120-годишњице Друштва

Поздравни говор председника друштва