Представљање друштва

Ширење светосавља

ПИШЕ: ГОРАН ДАКИЋ
gorand@glassrpske.com

БАЊА ЛУКА – Ширење просвјете и културе, његовање националног осјећања и врлине и вриједности светосавске традиције, као и култа Светог Саве у српском народу, основни је циљ Друштва „Свети Сава“, које се у петак представило бањолучкој публици у Банском двору.

– Од оснивања, 1886. године, па све до 1941. године, Друштво „Свети Сава“ под својим окриљем и преко својих бројних делатности, окупљало је највиђеније и најумније људе оног времена. То му је омогућило да развије изузетно богату делатност, да оснује многе задужбине у целој Србији, да издаје разне публикације – рекла је професор доктор Злата Бојовић. Рад Друштва је, додала је она, обновљен 1994. године. Том чину је присуствовало 80 универзитетских професора, умјетника, новинара, као и представници научних, културних и других јавних установа.

– Задаци Друштва су ширење идеје о Светосављу у српском народу, издавање пригодних књига, годишње издавање часописа „Братство“, обиљежавање значајних годишњица из српске културне историје, као и награђивање ученика на Светосавском конкурсу – истакла је Злата Бојовић.

Потпредсједник Друштва „Свети Сава“ Душан Зупан рекао је да ће Друштво ускоро објавити конкурс за наградне књижевне темате ученика основних и средњих школа са територије Србије и Црне Горе са слободном темом „Свети Сава и Светосавље“.

– Организоваћемо и циклус предавања наших истакнутих научника и професора универзитета који ће бити посвећен важним датумима из српске културне историје. Прољећни циклус предавања био је посвећен Марину Држићу, Солунском фронту, Алекси Шантићу, Миловану Глишићу, Сими Матавуљу, Радоју Домановићу – казао је Душан Зупан.