ПОЗДРАВНИ ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ДРУШТВА „СВЕТИ САВА“
ПРОФ ДР АЛЕКСАНДРА МИЛОШЕВИЋА
28. ЈАНУАРА 2007, У ЦЕНТРАЛНОМ ДОМУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ – УНИВЕРЗАЛНА САЛА, БЕОГРАД

Поштовани гости, драги наши награђени ученици,

Дозволите ми да вас све поздравим у име Главног одбора Друштва Свети Сава и да нам свима пожелим СРЕЋНУ СЛАВУ, нашег светог Саву!

Посебно желим да поздравим награђене ученике основних и средњих школа из Србије и Републике Српске и њихове наставнике међу којима има већ доста наших старих познаника. Ове године на наш конкурс је стигло преко 400 радова и жири је имао тежак задатак да изабере најбоље. Али, истовремено имао је и задовољство да прочите много сјајних текстова, песама и прича, које ћемо и ми данас чути.

Такође желим да поздравим представнике Републике Српске и удружења Срба из Хрватске који су нам ове године припремили програм у коме учествују народни певачи из Крајине.

Овом приликом истичем да се наша прослава одвија под покровитељством Министарства вера Србије у чему нарочиту заслугу има проф. др Милан Радуловић, министар вера и његов саветник, а члан нашег Главног одбора, др Драган Новаковић, који нас годинама помажу у нашим настојањима да испунимо своју културно-просветну мисију чувања и неговања српске традиције, врлине и светосавског пута.

Прошле године Друштво Свети Сава напунило је 120 година од свог постојања. Оно је данас најстарије активно родољубиво друштво у Србији, и својим делатностима у које спада и наградни светосавски конкурс, истрајава у испуњавању својих културних, хуманитарних и просветних циљева.

Када је 1886. године, Друштво основао Светомир Николајевић са групом истакнутих интелектуалаца оног времена, њихов циљ је био пре свега просветно-хуманитарни: оснивање српских школа за омладину из Старе Србије и Македоније које су биле под туђинском влашћу и изложене јаком бугарском утицају. Ова просветна делатност још више је касније унапређивана отварањем и других, виших и стручних школа, затим дома Друштва Свети Сава у Душановој улици у Београду, где је поред школе био смештен и интернат за ученике, али и издавањем часописа Браство и другим издањима важним за подизање српске самосвести и националног духа. Године 1920. установљен је и Светосавски темат, или како ми то данас зовемо Конкурс, за ученике школа у Србији, са темама из српске културне историје и Светосавља.

И ево данас, у обновљеном Друштву, светосавски темат се већ десети пут награђује на слави Друштва као и некад, а најбољи радови се јавно читају. Ово је прилика и да се каже да је после првих пет година објављена збирка награђених радова, и да нас ове године чека издавање нове, друге књиге, у којој ће бити сабрани радови из другог петогодишта.

Друштво такође наставља стару традицију издавањем часописа Братство и нови, десети број је изашао крајем прошле године. Обновљена је и институција пододбора преко којих Друштво делује и у другим градовима и местима Србије. Такође, на својој редовној Трибини, Друштво настоји да сачува од заборава и забележи значајне годишњице из српске културне историје, у чему му помажу наши истакнути професори универзитета, академици, књижевници и други истакнути културни посленици. Тако се успоставља континуитет са старим Друштвом, али у новим околностима и са новим нараштајем коме свети Сава и даље треба да буде узор и инспирација за духовно стваралаштво.

У данашњем послу, међутим, помогло нам је неколико издавача и интитуција који су нам поклонили своја издања, а којима ћемо да обрадујемо наше младе славодобитнике. То су: Народна библиотека Србије, Библиотека града Београда, Вукова задужбина, издавачке куће – Службени Лист, Чигоја штампа, Завод за издавање уџбеника…

Честитајући вам још једном славу Светог Саву, нашег заштитника, желим свима вама, а нарочито нашим младим гостима и њиховим наставницима, много успеха у раду током нове године, и као лекар, наравно, свима добро здравље!