Драги чланови и пријатељи Друштва „Свети Сава“, даме и господо,

Велико ми је задовољство и част да вас поздравим на нашој слави, коју славимо нешто раније него што календар то налаже, али са ништа мање радости. Као и раније, то чинимо да би ученици и наставници били у својим школама за време школске славе, а и зато што у ово зимско време дани викенда пружају више могућности за долазак у Београд онима који живе и раде ван њега.

Plaketa Drustva 1

Ово празнично време на почетку календарске године даје нам прилику да га искористимо у добром расположењу и дружењу, али и да се сетимо онога шта смо урадили у протеклој години која је за нама. Што се нас тиче, то је била јубиларна година, 130-та откако постојимо. Нисмо много свечарили, осим што смо свом оснивачу, Светомиру Николајевићу, подигли спомен плочу у улици која носи његово име у београдској општини Звездара. Спомен плочу је открио министар културе господин Владан Вукосављевић, на чему смо му посебно захвални. Такође, постали смо богатији за још један пододбор: основали смо га у Чачку и надамо се да ће то бити нови почетак ширења Друштва „Свети Сава“.

У време материјалних и свакаквих других тешкоћа, задовољни смо што смо успели да одржимо ниво и квалитет рада, фокусирани на досадашње правце наше активности: издавање часописа „Братство“, организовање светосавских књижевног и ликовног конкурса, као и одржавање Трибине у оквиру које имамо популарна предавања за јавност из наше културне и друге историје, помоћ у књигама школама и библиотекама. У тој нашој активности веома су нам помогле, свака на свој начин, угледне институције српске државе и српског друштва од којих, овог пута, издвајамо три којима желимо да се захвалимо и додељивањем наших плакета за посебан допринос раду Друштва а на добробит српског народа.

Педагошки музеј је једна од најстаријих институција ове врсте у Србији и само је десет година „млађи“ од Друштва „Свети Сава“.

Чувар српске просветне традиције и место где је похрањена богата збирка наставних предмета, докумената и фотографија који су сведоци школске историје у Срба, Педагошки музеј је током свих тих година постао значајно место српске културе уопште, вредан подсетник на прошлост, којем савремени приступ данашњим педагошким потребама омогућава да буде и прозор у будућност српске просвете. У старој згради која је умногоме прилагођена и савременим потребама, Педагошки музеј је у више наврата пружао помоћ и подршку активностима Друштва „Свети Сава“, што је примљено са нашом великом захвалношћу.

Надамо се даљој плодној сарадњи наше две установе, које везују многе традиционалне нити, али и опредељење да, свака на свој начин, а у плодној сарадњи, дају и допринос српској будућности, пре свега школској омладини.

Молим представника Педагошког музеја да прими плакету Друштва „Свети Сава“.

Председница Кола српских сестара Мила Викторовић прима Плакету Друштва "Свети Сава"
Председница Кола српских сестара Мила Викторовић прима Плакету Друштва „Свети Сава“

Коло српских сестара, као и Педагошки музеј, као и Друштво „Свети Сава“ спада у фениксе српског друштва, који су се обнављали из пепела после ратних удараца и пустошења, а понекад и од духовног разарања.

Једна од свакако најугледнијих српских хуманитарних организација, увек у првим редовима кад је најтеже, Коло се доказивало и у рату и у миру. Храброст и пожртвованост њених чланица је била једнака једино великој количини добре воље, хуманизма и моралне снаге које су оне исказивале у тренуцима искушења српског народа.

Обновљено тек у савременом вишестраначју, Коло српских сестара су имале снаге не само да организују више од 20 одбора широм Србије, већ и да постану значајан фактор у хуманитарном раду. Са Колом српских сестара Друштво „Свети Сава“ повезује заједнички интерес и рад на напретку Србије, сарадња пуна разумевања у различитим областима, и наше дивљење за упорност и самопрегор којим се Коло бори против објективних и субјективних тешкоћа на које сви ми наилазимо.

Молим председницу Кола, госпођу Милу Викторовић, да прими плакету.

Јавно предузеће „Службени гласник“ је већ два века службено гласило српске владе. Превалио је дуг пут од „Новина сербских“ из 1813.

На том путу, а посебно у данашњој Србији, „Гласник“ је постао једна од најугледнијих и најзначајнијих издавачких кућа. Различите библиотеке и капитална издања, стручна, теоријска литература и публицистика – производи су културе који имају мало премца у српским оквирима.

Зато су и различите награде и одликовања „Службеном гласнику“ у прве две деценије овог века само заслужени израз квалитета. Наградама као што су „Издавач године“ или одликовању Сретењског ордена, ми сада придружујемо и наше скромно признање, Плакету Друштва „Свети Сава“ за подршку коју је „Службени гласник“ током многих година давао нама, првенствено преко донација у књигама које смо ми, затим, додељивали ђацима, професорима и школама у виду награда и помоћи.

Високо ценимо такву помоћ и подршку јер омогућују да сви заједно улажемо у просвету и културу, а тиме и у боље сутра српске омладине.

Молим представницу „Службеног гласника“ госпођу Златицу Ђокић да прими Плакету Друштва „Свети Сава“.