Др Јасна Јанићијевић

О Радоју Домановићу и још понечем

Трећег маја о. г. у Кући Ђуре Јакшића, Милован Витезовић и група поштовалаца Радоја Домановића (1873-1908) обележили су стогодишњицу пишчеве смрти, сазнајемо из текста Миливоја Јозића. Ове, 2008. године, стогодишњица је смрти још неколико знаменитих српских књижевника и културних посленика – Милана Ђ. Милићевића (1831-1908), Милована Глишића (1847-1908) и Симе Матавуља (1852-1908).

Код нас, нажалост, неке установе које би по природи свог посла требало да обележавају ове годишњице то не чине увек редовно. Па ипак, уз наведени леп пример, постоје и још неки часни изузеци. Такво је на пример, Друштво „Свети Сава“, једно од најстаријих хуманитарно-просветних друштава код нас, основано 1886. године, с прекидом у раду од 1944. до 1994. године, када је захваљујући групи ентузијаста из редова културних посленика и професора Београдског универзитета обновљено. У својој савременој програмској активности оно негује и трибину посвећену личностима и догађајима из културне историје Срба.

Тако је и овога пролећа трибина Друштва била посвећена великим годишњицама у Србији 2008. године. У Заводу за проучавање културног развитка, научно-истраживачкој установи која негује и овај вид културне комуникације, одржане су две књижевне вечери. Вече посвећено Миловану Глишићу као приповедачу одржала је 10. априла о. г. др Зона Мркаљ, доцент на Филолошком факултету у Београду. На велико задовољство присутних, она је осветлила на популаран, али истовремено и оригиналан начин, књижевно стваралаштво овог приповедача.

Само недељу дана касније, 17. априла о. г. др Бојан Ђорђевић, доцент на Филозофском факултету у Нишу, говорио је о Радоју Домановићу, извукавши ону линију у књижевном стваралаштву овог рано преминулог књижевника која показује његово сазревање у једног од најзначајнијих сатиричара српске књижевности.
Овај мали пролећни циклус крунисан је предавањем о Марину Држићу поводом петстоте годишњице рођења, које је одржала др Злата Бојовић, редовни професор Филолошког факултета у Београду, 5. маја 2008. године, на Коларчевом народном универзитету. Била је то сјајна демонстрација великог зналца дубровачке књижевности и једног од њених најзначајнијих истраживача данас.

Др Јасна Јанићијевић, ред. проф. Филолошког факултета и генерални секретар Друштва „Свети Сава“