Антологија дечјих радова о Светом Сави.

Издавачка делатност усмерена ка дијаспори

Друштво ”Свети Сава” обележило је своју славу доделивши награде за литерарне радове основцима и средњошколцима из целе Србије. Награђени текстови за три године ће се наћи у Антологији дечијих радова о светом Сави. Друштво ”Свети Сава”, поред овог традиционалног конкурса, организује предавања у својим просторијама у Дому омладине.

Спектар тема је широк: историјске, етнолошке, културолошке, а организују их академици, професори Београдског универзитета – каже за ”Блиц” Јасмина Нинков, члан Управног одбора Друштва. Друштво има и развијену издавачку делатност, објављује годишњак ”Братство” у коме се могу прочитати прилози познатих стручњака из многих области, посебно књижевности. Ове године друштво ће, поводом осам векова Хиландара, објавити антологију песама о светом Сави. Уредник књиге је проф. Злата Бојовић, а истраживачки део обавили су Бојан Ђорђевић и Александра Вранеш.

Ово је најстарије хуманитарно друштво у Србији, а основао да је Светомир Николајевић, професор Београдског универзитета 1886. године. Било је веома значајно јер се бавило ширењем просвете и културних и националних врлина, али без националне ускогрудости. Друштво је престало са радом почетком Другог светског рата, а обновљено је пре четири године на иницијативу великог броја књижевника, новинара и дипломата. Његов садашњи рад усмерен је на основне циљеве због којих је и основано – ширење просвете и културе, помагање талентованих ђака, а његова издавачка делатност усмерена је на дијаспору. У одбору Друштва налазе се познати културни и јавни радници који добровољно, у слободно време, настоје да прошире активности и створе материјалну основу за помоћ у образовању свима онима којима је то потребно.

Д.Т.
БЛИЦ, Београд, 4. фебруар 1998. године