Ауторима најбољих радова који су пристигли на конкурсу Друштва „Свети Сава“ за најбољи ликовни рада на тему „Штап светог Саве“ јуче су уручене награде у Дјечјем позоришту у Бањој Луци.

Према одлуци трочланог жирија најбоље ликовно дјело је Росе Јотановић ученице деветог разреда ОШ „Милош Црњански“ из Поточана код Прњавора. Друго мјесто заузела је Ивана Радивојев ученица седмог разреда ОШ „Аксентије Максимовић“ из Долова, код Панчева, а трећу награду су дијелиле двије ученице, Теона Шнајдеров ученица шестог разреда ОШ „Никола Вукичевић“ из Сомбора и Бланка Доведен ученица осмог разреда ОШ „Холандија“ из Слатине, код Лакташа.

Предсједница жирија магистар сликарства Берина Шушчевић је рекала да се побједничко дјело издваја слободом у сваком смислу ријечи.
– Роса Јотановић се слободно изражава у сликању на стаклу. Видљива је слободна форма крста која доминира радом, који у исто вријеме трепери. Сликањем на стаклу рам даје стабилну композицију која нас одушевљава – нагласила је Шушчевићева.

Чланица жирија и предсједник Пододбора Друштва „Свети Сава“ у РС, Весна Б. Аћић, потврдила је да је жири имао заиста тежак задатак да одабере најбољи рад.
– Сви су радови били добри, али рад који је проглашен за најбољи издваја се, јер има поруку која је помогла да одлука жирија буде једногласна – истакла је Аћићева.

Побједница, Роса Јотановић, рекла је да је својим радом жељала да прикаже светог Саву и сву његову доброту с поруком да овај просвјетитељ представља доброту, љубав, вјеру и побједу доброг над злом.
Ове године жири је додијелио и специјалну награду за заједнички рад ученица деветог разреда, Марине Попадић, Анђеле Самац и Милијане Јањић, из ОШ „Милош Црњански“ из Поточана, код Прњавора.

Предсједница жирија је образложила да је награда за ову скулптуру руке која држи штап додијељена због једноставне форме којом је приказана тема.
– Све на раду је конкретно а симболи изрезбарени на њему говоре о промишљању теме – образложила је Шушчевићева.

На такмичењу је учествовало 575 радова из 68 основних школа из Србија, РС, Црне Горе и дијаспоре.

Фокус