СРНА – 26.01.2013 16:49
БЕОГРАД – Његова светост патријарх српски Иринеј данас је на свечаности у организацији Друштва „Свети Сава“ у Београду позвао српски народ да се држи пута првог српског просвјетитеља.

Патријах Иринеј истакао је да су Срби када су се држали пута великог просветитеља и дипломате чинили и стварали велика дјела, а када нису осјећали су посљедице и доживљавали велике невоље.

Irinej 2013Његова светост присуствовао је уручењу признања Друштва „Свети Сава“ истакнутим појединцима и установама у области српске културе, као и добитницима награда на традиционалном Светосавском књижевном и ликовном конкурсу, међу којима су и ђаци из Републике Српске.
На свечаности у Народној библиотеци Србије, на којој је прослављен и Савиндан, слава овог друштва, патријарх Иринеј рекао да је Свети Сава био велики човјек не само за своје вријеме него је остао примјер и за историју.

„Све што имамо вредно, чиме се поносима пред светом и по коме нас свет познаје и донекле признаје, почело је са Светим Савом. За његово име везане су прве књиге које регулишу живот Цркве и државе“, рекао је патријарх Иринеј у бесједи послије ломљења славског колача.
Медаљу Друштва “Свети Сава“ ове године добили су члан Црногорске академије наука и умјетности и истакнути антрополог и етнограф академик Петар

Влаховић и књижевник Милован Витезовић за велике заслуге за рад и активност Друштва, а на добробит српског народа.
Плакета Друштва „Свети Сава“ за посебан допринос раду и активностима Друштва, а на добробит српског народа додијељена је Библиотеци града Београда.

Велику награду на традиционалном Светосавском књижевном конкурсу за ученике основних и средњих школа у Србији и Републици Српској освојио је ученик Основне школе „Свети Сава“ у Београду Никола Боровчанин радом о теми „Ничег нема без почетка, ни народа без свог претка“, под насловом „Ткање или осипање?“.

Из Републике Српске награде на књижевном конкурсу освојило је петоро ученика.

У категорији радова из основних школа награђени су ученица Основне школе /ОШ/ „Свети Сава“ из Љубиња Јелена Вујачић и ученик ОШ „Свети Сава“ из Рогатице Игор Чолић.

У категорији радова из средњих школа, награде су освојили ученица Пољопривредне и медицинске школе из Бијељине Александра Марковић, ученица бањалучке гимназије Наташа Кочић и ученица Гимназије и средње стручне школе Источна Илиџа Милица Ковачевић.

Свечаности је присуствовао и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, директор Народне библиотеке Дејан Ристић, професори Универзитета у Београду, те бројне друге званице.

Друштво „Свети Сава“ основано је 1886. године. Рад Друштва прекинут је 1944. године, а његово дјеловање настављено је 1994.