Министар културе Владан Вукосављевић говори на откривању плоче Светомиру Николајевићу
Министар културе Владан Вукосављевић говори на откривању плоче Светомиру Николајевићу

БЕОГРАД – Коначно ће великан наше културе добити улицу у лепом делу Београда, рекао је министар културе Владан Вукосављевић откривајући плочу у улици која ће носити име Светомира Николајевића, 23. новембра 2016. године.

Министар је нагласио да је реч о вибрантној, колоритној и значајној личности српске политике, културе и образовања.

„У раскошном и надахнутом деветнаестом веку Србија је имала ту срећу да у бурним временима породи праву плејаду посленика културе. Они су својим интелектуалним, политичким и моралним доприносом омогућили да Србија, тек ослобођена од турског вођства, почне полако да се креће стазама европске државности и европске културе“, рекао је Вукосављевић.

Министар Владан Вукосављевић открива спомен плочу
Министар Владан Вукосављевић открива спомен плочу

Он је истакао да је Светомир Николајевић био човек ренесансног кова.

„Тешко је схватити како је у једном људском животу који нам је природа подарила неко успео да буде и члан Српске краљевске академије и ректор и члан Владе и министар унутрашњих дела и члан Државног савета и номинован за Нобелову награду 1915. године. За све то време Николајевић је писао есеје, књижевне портрете из енглеске, француске, грчке и скандинавске књижевности“, казао је министар Вукосављевић.

По његовим речима живот испуњен прегалаштвом сврстава Николајевића у ред најистакнутијих посленика културе политике и образовања у другој половини деветнаестог века и почетка двадесетог века.

Душан Зупан говори на откривању спомен плоче Светомиру Николајевићу
Душан Зупан говори на откривању спомен плоче Светомиру Николајевићу

„За улице се обично каже да су линије града у тополошком смислу, али када улице понесу имена значајних људи оне постају оквир за историјски портерт те урбане целине“, приметио је Вукосављевић.

Душан Зупан, председник друштва „Свети Сава“ подсетио је да је Николајевић био личност којој су биле блиске култура и политика, наука и дипломатија, хуманитарни рад и делатни патриотизам.

„Када из данашње перспективе гледамо Николајевићев допринос Србији која се будила из вековног ропства и пружала руке слободи и демикратији схватамо величину његовог уме и карактера. Друштво ‘Свети Сава’ које је основао Светомир Николајевић живо је и данас“, рекао је Зупан.

Молимо погледајте Танјугов снимак излагања министра Владана Вукосављевића на следећем линку: Vukosavljević: „Nikolajević koloritna i značajna ličnost“

Танјуг, фотографија Зоран Жестић