Његова Светост Патријарх српски Иринеј уручио је у среду 22. фебруара 2012. године, на свечаности у Патријаршији у Београду, орден Светог деспота Стефана Лазаревића познатом српском књижевнику Миловану Витезовићу.

У одлуци Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве наводи се да се орден Светог деспота Стефана додељује „за делатну љубав према Светој Мајци Цркви, нарочито показану њиховим радом и великим доприносом у очувању и неговању националних и духовних вредности српског народа“.

 

Patrijarh Irinej sa nosiocima ordena Svetog Stefana
Витезовић и Вујовић са патријархом Иринејом

 

Милован Витезовић је први носилац овог новоустановљеног ордена који се додељује писцима, песницима и другим истакнутим ствараоцима из области културе.

 

Patrijarh Irinej sa episkopima
Патријарх Иринеј са епископима на свечаности доделе ордена

 

Свечаној предаји ордена присуствовали су и поједини чланови Светог Архијерејског Синода, као и истакнити представници културног и јавног живота Београда. Међу њима су били и чланови Управе Друштва „Свети Сава“, које је и предложило Милована Витезовића за ово високо признање.

На истој свечаности, орден Светог деспота Стефана Лазаревића добио је и познати српски књижевник и издавач Миодраг Вујовић.

www.mondo.rs
www.rts.rs
www.novosti.rs
www.politika.rs