Друштво „Свети Сава“ одржало је у суботу у Педагошком музеју у Београду своју ванредну скупштину којој је присуствовало око 40 чланова.

Усвојен је извештај о годишњем раду који је поднела проф. др Јасна Јанићијевић, генерални секретар, као и финансијски извештај, који је поднео председник Надзорног одбора др Милош Немањић. Текстови ових извештаја биће објављени на овом сајту.

Извештај о раду пододбора у Бањалуци прочитао је његов председник Душко М. Петровић. Скупштина је поздравила запажену активност тог пододбора.

На дневном реду ванредне скупштине налазили су се и предлози измена и допуна Статута, који је усаглашен са новим Законом о удружењима грађана, што је и био главни разлог одржавања ванредне скупштине. Пречишћени текст Статута биће објављен на овом сајту када га одобри Агенција за привредне регистре која је надлежна за послове регистрације и пререгистрације удружења грађана.

Друштво је изразило незадовољство застојем у области реституције у Србији, због чега није у стању да у својим активностима користи имовину која му је одузета после Другог светског рата.

На скупштини је предложено и успостављање сарадње са београдском општином Врачар, што би требало да има и одређен симболичан значај. Указано је и на то да би било природно да се просторије Друштва „Свети Сава“ налазе на Врачару и да у том циљу треба водити разговоре са општинским властима.

Чланови су подржали планове за ширење огранака Друштва изван Србије, што подразумева и тешњу сарадњу у области културе, просвете и хуманитарног рада са српским установама и појединцима изван Србије.

Друштво ће идуће године прославити 125-годишњицу постојања и активности – јубилеј који га чини најстаријим активним српским удружењем грађана. Исказана је потреба да се овај значајан догађај што боље организује, као и да потребна средства буду обезбеђена на време.

Сагласно новом Статуту, организација Друштва је унеколико промењена, тако да је дошло и до избора за нове органе.

За новог председника Друштва изабран је Душан Зупан, новинар и дипломата, досадашњи потпредседник, а за председника Извршног одбора, што је нова функција уместо генералног секретара, изабран је књижевник Душко М. Петровић, досадашњи председник подобора у Бањалуци.

Читав низ истакнутих српских интелектуалаца изабран је у различите органе Друштва „Свети Сава“.

Скупштина је одала пуно признање за досадашњи рад председнику проф. др Александру Милошевићу, генералном секретару проф. др Јасни Јанићијевић, као и осталим члановима управе Друштва на њиховом несебичном и самопрегорном дугогодишњем раду. Они остају и даље укључени у стратешке органе Друштва „Свети Сава“.

Рад скупштине је закључио истакнути уметник, појац Љуба Манасијевић, који је присутнима отпевао три песме са темама средњевековне Србије.

После рада, за учеснике скупштине је приређен скромни коктел.

У Београду, 16. октобра 2010.