ИЗАШАО ИЗ ШТАМПЕ НОВИ БРОЈ „БРАТСТВА“

Последњих дана августа изашао је из штампе нови, дванаести број годишњака „Братство“, који ће бити представљен и на овогодишњем октобарском Међународном сајму књига у Београду. „Братство“ овог пута на почетку објављује песму у прози о Светом Сави Миодрага Павловића, са италијанском и српском језику, а затим следи серија радова из пролећног циклуса предавања посвећених великим јубилејима српске културне историје, чији су аутори Злата Бојовић, Бојан Ђорђевић и Слободанка Пековић.

Следи одломак из управо објављене књиге академика Драгољуба Живојиновића „Невољни ратници“, посвећен савезничким ставовима у вези са тзв. Српским питањем.

Живан Андрејевић је аутор занимљиве студије под насловом „Размишљање о датуму смрти и хиротонисању Светог Саве за првог патријарха Срба и Бугара“, док је Ратко Нешковић написао прилог који ће такође привући пажњу читалаца – „Сава Немањић: разноврсно и вишеслојно просветитељство“.

Као времеплов који сведочи о српској култури и православљу у Босни и Херцеговини звучи прилог Зорана Живковића Христића „Позивнице за светосавске прославе у Босни и Херцеговини у 19. веку“, а из старог „Браства“ је за ову прилику одабран прилог Мил. С. Филиповића „Свети Сава у култу и предању у североисточној Босни“.

Нема никакве сумње да ће читалац бити веома заинтересован да прочита два прилога историчара Саше Недељковића: први о Србима католицима на Приморју у периоду од Уједињења па до Априлског рата и, други, о „Соколском просветном филму“.

Академик Петар Влаховић, наш познати етнолог, својим прилогом „Рачунање почетка Нове године у традиционалној култури“ придружио се научницима који су ту тему проучавали у нас (Чајкановић, Ћоровић, Малеш, Недељковић, Јанковић), а са српских страна на Интернету пренет је потресан прилог Радмиле Мићић „Запис са Косова: живот после трагедије“.

Стална рубрика „Срби у свету“ овог пута је посвећена нашим сународницима у Аустралији, при чему је основа – књига промовисана пролетос у Градској библиотеци у Београду „Историја Српске православне цркве у Аустралији, Новом Зеланду и Јужној Африци“, аутора протођакона Станимира Спасовића из Либертивила (САД) и протојереја Србољуба Милетића, парохијског свештеника у Сиднеју, Аустралија. Ово капитално дело биће сигурно још дуго један од веома информативних извора о судбини и стању српске дијаспоре уопште. Аутори прилога о савременом животу наших сународника у Аустралији су врсни интелектуалци на раду у овој земљи – инжењер грађевине Бошко Зечевић и агроном Раде Матић.

О самом Друштву „Свети Сава“ говоре два прилога: Снежана Самарџија је одржала надахнуто слово поводом другог издања Антологије „Свети Сава у песмама“, а Светлана В. Недић је у другом наставку (први је био у Братству бр. 11) писала о Згради Друштва Светог Саве у београдској улици Цара Душана број 11.

Најзад, у овом броју часописа, Друштво са тугом извештава о смрти свог почасног председника Младена Гавриловића, а објављен је и традиционални Извештај о раду Друштва у протеклој години, који је потписала генерални секретар Друштва Јасна Јанићијевић.

Дванаести број „Братства“ ће већ наредних дана бити постављен на овај сајт, тако да се заинтересованима пружа прилика да се детаљније упознају са прилозима који их интересују.