„Невољни ратници“ Драгољуба Живојиновића

Управо објављена историјска књига „Невољни ратници: велике силе и Солунски фронт 1914-1918.“ академика Драгољуба Живојиновића, члана Главног одбора Друштва „Свети Сава“ и члана уређивачког одбора нашег часописа „Братство“ представљена је 25. новембра у Београду. У препуном Клубу Српске академије наука и уметности у о књизи су говорили академици Добрица Ћосић и Милорад Екмечић, као и сам аутор.

Ова промоција изазвала је велики одјек у српској јавности, јер је довела у питање неке шаблоне по којима се деценијама учила историја овог важног периода наше историје и чија је суштина у томе да је први пут документовано показано да савезничке силе нису биле благонаклоне према Србији у Првом светском рату и да су допустиле српска војска, па и цели српски народ, искрваре и страдају много више него што је то било неопходно.

Dragoljub Zivojinovic-nova knjiga
Драгољуб Живојиновић, Фото Новости

Рађена скоро 30 година, на основу досад необјављених америчких, британских, француских и руских докумената, грађе из архива Лојда Џорџа у Дому лордова у Лондону, као и на основу тајних материјала Британског ратног комитета, Империјалног комитета, тајних записника савезника, занисника са тајне седнице Француске скупштине и других докумената, књига „Невољни ратници“ ће свакако бити велика тема српске науке и политике у времену које долази.

Такво предвиђање је засновано на иступању академика Добрице Ћосића, аутора монументалног дела „Време смрти“ које управо говори о страдању Србије у Првом светском рату. Он је, говорећи о Живојиновићевом најновијем делу, довео у питање мудрост тадашње политичке одлуке да српска војска напусти земљу на основу, како се показало, лажних обећања савезника. „Не могу да се дивим политичкој и државничкој мудрости Николе Пашића, ратоводству и стратегији престолонаследника Александра и војвода Путника и Степановића, који су преполовљену војску и стотину хиљада цивила, жена и дечака, руковођени фанатичном идејом да слобода и Југославија немају цену, повели у колективно, масовно самоубиство, за ратни циљ који савезници тада нису прихватали…“ (види целу анализу)

Аутор Живојиновић је у интервјуима које је дао „Политици“ и дан касније „Вечерњим новостима“ заузео неутралан став и оставио историји и каснијим проучавањима да донесу суд о томе да ли је Србија морала да поднесе толико жртава у Првом светском рату и какве последице су те жртве имале за каснију судбину српског народа, али није ослободио одговорности тадашње државнике и политичаре и рекао да је била грешка тадашња српска тежња за стварањем Југославије.

Препоручујемо посетиоцима сајта да искористе приложене линкове и упознају се шире са темом која свакако неће бити завршена садашњим изјавама.