Zivojinovic-nova knjiga
Нова књига

На овогодишњем београдском 56. међународном сајму књига, на штанду издавачке куће Албатрос плус, пажњу посетилаца привукла је књига Надмени савезник и занемарено српство, 1875-1941., најновији рад уваженог члана Друштва „Свети Сава“, академика др Драгољуба Р. Живојиновића.

У својој књизи академик Живојиновић у низу студија осветљава најзначајније видове британске политике на Балкану у другој половини 19. и првој половини 20. века. У његовим разматрањима открива се британски став према Отоманском царству, Хабзбуршкој монархији, као и Србији и Црној Гори. Британија се понаша заштитнички према прве две велике силе, настојећи да спречи њихову пропаст, а тиме и радикалну промену у односу снага на Балкану.

Dragoljub-Zivojinovic-2011
Академик Драгољуб Р. Живојиновић

С друге стране, британска политика према Србији и Црној Гори и Источној кризи, као и током Првог светског рата и након његовог завршетка, не садржи у себи много елемената савезничког. Србија се бори за свој опстанак, док Британија не показује интересовање ни посебну спремност да је у томе помогне. То се манифестовало кроз различита питања као што су Јулска криза 1914, ратне операције током опрвих ратних година, ставом према Солунском фронту, питањима југословенског уједињења и многим другим које аутор обрађује у својој књизи.

Таква британска политика достиже свој врхунац гурањем Краљевине Југославије у самоубиство у марту и априлу 1941. Књига се темељи на до сада непознатој грађи коју је Д. Р. Живојиновић годинама истраживао у светским архивима.