Краљевачка "екипа"
Краљевачка „екипа“: ученик Ненад Вукановић, вишеструки добитник награда на конкурсима Друштва „Свети Сава“, професорка – ментор Слађана Каровић, досадашња управница Народне библиотеке Стефан Првовенчани“ Драгана Типсаревић, заменица управнице библиотеке Катарина Јаблановић, помоћник градоначелника културу Сретен Јовановић, председник ИО Друштва др Љубодраг Ристић.

На свечаностима Друштва „Свети Сава“ у Бањалуци и Београду, поводом Савиндана, додељене се и две медаље – Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву и мр Весни Аћић, председници Пододбора у Бањалуци, а поводом десетогодишњице успешног рада у Републици Српској.

Према образложењу Савета Друштва „Свети Сава“, Библиотека у Краљеву добила је ово највише признање због своје укупне вишедеценијске делатности. Поред изузетне просветно-културне делатности, посебно је истакнута и делатност Библиотеке у области песништва, односно рад библиотечког одељења „Повеља“. „Организовање Дана Преображења, награђивање „Жичком Хрисовуљом“ најугледнијих српских песника и објављивање зборника о њима као и други правци издавачке делатности „Повеље“, током више од две и по деценије јасно указују да је Библиотека, вођена најхуманијим и изворним поставкама Светосавља, заслужила Медаљу Друштва. Одлуку је учврстила и чињеница да се у овој установи која је једна од најугледнијих те врсте у Републици Србији, прославља празник Светог Саве већ тридесет година, а да је и њена сарадња са Друштвом „Свети Сава“ на примерном нивоу“, каже се у образложењу.

мр Весна Аћић
мр Весна Аћић

Поводом деценије успешног рада Подобора Друштва „Свети Сава“ у Бањалуци, Савет Друштва је одлучио да Медаљу Друштва додели председници Подобора мр Весни Аћић. Она је од првог дана његовог оснивања уложила изузетан труд да ова наша грана уроди плодом у братској Републици Српској.

„Гледајући целокупно, више него 130-годишње постојање Друштва „Свети Сава“, можемо рећи да је оно бивало и бројније и богатије, али никада није било организованије и присутније са леве обале Дрине. Историјски ветрови нису били наклоњени српском народу ни раније, а ни у скоријој прошлости коју памтимо. Поново је много Срба изван своје матице. И поново је много разлога да Друштво, колико може и уме, допринесе њиховом окупљању у многим областима, посебно у култури и просвети.

Срећни смо што Српска данас такође представља матицу око које се такође окупљају Срби из свих крајева. А наш Пододбор је у то окупљање уградио и свој камичак – организовањем Светосавског ликовног конкурса и другим радом, ево, већ читаву деценију“, каже се у образложењу Савета Друштва „Свети Сава“-