Први председник, професор, писац и политичар, Светомир Николајевић, основао је 1886. године Друштво „Свети Сава“, заједно са групом тадашњих интелектуалаца из Београда. Циљ Друштва је био и остао „задатак да шири просвету и негује национална осећања и врлине у српском народу“.
Уједно, оно је ширило просвету и културу без икакве националне ускогрудости. Све до 1941. године, под своје окриље и својим многобројним делатностима, окупљало је највиђеније људе оног времена. Богата делатност огледала се подизањем многих задужбина по целој Србији, издавањем разних публикација (најзначајнија је била часопис „Браство“), помагало је просветне, културне и црквене установе и додељивало стипендије најбољим ученицима.

Данас се просторије Друштва налазе у Дому омладине на првом спрату. Између осталог, организују разне циклусе предавања образовног карактера. Ово Друштво и данас издаје часопис „Братство“, чија је концепција задржана као и раније. У њему се објављују гледишта, мишљења и ставови наших најпознатијих научника. По речима Јасмине Нинков, члана Главног одбора Друштва „Свети Сава“, за месец дана треба очекивати „Антологију песама о Светом Сави“.

Ово Друштво ускоро отвара књижару у улици Ђуре Јакшића 3, где ће продавати своја издања, али и књиге, уџбенике, школски прибор и часописе, по сниженим ценама. Средства прикупљена овим путем, биће коришћена за стипендирање обдарених ученика слабијег материјалног стања. Данашњи празник, Свети Сава, биће обележен свечаном приредбом и доделом књижевних награда основцима и средњошколцима. Друштво „Свети Сава“, с обзиром да постоји 110 година, посебно брине о Србима у расејању и ради на ширењу просвете и културе, где год је то могуће, од Србије до Америке и Аустралије.

Д. Достанић
”24 часа“, Београд, 27. 01. 1998.