„Брат је мио које вере био“. Са овим мотом Друштво „Свети Сава“ покренуло је 1887. године часопис „Братство“ (по тадашњем правопису) чије је излажење сматрало једним од својих најважнијих задатака. Први председник је био Светомир Николајевић, градоначелник Београда и касније председник Владе Краљевине Србије. Основна идеја Друштва, чији су чланови били познати и угледни људи, политичари, научници, писци… била је просветитељска – залагање за очување националног и културног идентитета српског народа, нарочито ван граница Србије али без националне ускогрудости. Друштво је за време свог постојања (до 1941. године) стипендирало преко 20.000 ученика, уз помоћ донатора и спонзора, али и користећи своју имовину.

У току педесет четири године објављене су 32 свеске часописа „Братство“, који је преко књижевних, научних, етнолошких, историјских и других прилога помагао у остваривању идеја Друштва. Ту су сарађивали познати научници, писци, учитељи, гимназијски и универзитетски професори, свештеници … Стојан Новаковић, Станоје Станојевић, Владимир Ђоровић, Васа Чубриловић, Јован Јовановић Змај, Бранислав Нушић и мпоги, многи други.

Рад Друштва обновљен је 1994. године и сада има већ неколико стотина чланова. Избором текстова из претходних бројева (1887-1941) објављена је прва свеска нове серије „Братства“ и овај часопис ће наставити да излази једном годишње.

Поред часописа чији се следећи број већ припрема (уређивачки одбор чине др Злата Бојовић, Младен Гавриловић, др Драгана Мршевић-Радовић, Душан Зупан, Горан Опачић , Јован Печеновић) одржана је и серија предавања (новембар-децембар прошле године). Управо је у току нова серија предавања (сваке среде од 17.30) у просторијама Друштва „Свети Сава“ у Дому омладине на првом спрату, са темама из историје, језика, међународних односа, етнологије, књижевности..,

По речима председника Друштва Јована Печеновића обезбеђивање средстава за стипендирање талентованих нарочито ван граница матице представља основни задатак. Обнова Друштва чији су чланови професори, дипломате, новинари, публицисти, књижевници, лекари… помогли су многи донатори међу којима Скупштина града и њен председник, Министарство културе, и други појединци и установе.

Часопис „Братство“ би ускоро требало да се нађе и у библиотекама а Друштво ће убудуће кроз овај и друге видове своје делатности настојати да шири просветитељски дух због чега је и основано пре 110 година.